Muri
Innen strømlinjeformet produksjon det japanske uttrykket muri (無理 ), som på norsk kan oversettes til urimelighet eller umåtehold, en type sløsing hvor urimelige forventninger eller overbelastning av et system resulterer i arbeid med lav kvalitet.
Muri er unngåelig gjennom standardisert arbeid, og er et viktig utgangpunkt innen strømlinjeformet produksjon og tenking for å muliggjøre optimering av en produksjonsprosess.
Eksempel
[rediger | rediger kilde]Et direkte eksempel på urimelighet er å be arbeidere være fokuserte i en periode på over 8 timer om dagen eller forvente at en maskin skal produsere mer enn den kan innenfor en gitt tid.
Noen av de vanligste årsakene til at produksjonssystemer opplever overbelastning er:[trenger referanse]
- Umålt systemkapasitet, til tross for tildeling av produksjonsforventninger i bestemte tall
- En suboptimal teknisk tilstand på maskiner eller utrente arbeidere
- Dårlig kommunikasjon på tvers av teamet og lederen
Unngåelse av urimelighet i Toyota-systemet
[rediger | rediger kilde]Reduksjon av sløsing er en effektiv måte å øke lønnsomheten på, og muri kan unngås gjennom standardisert arbeid.
For å oppnå dette må en standardbetingelse eller standard utputt defineres for å sikre effektiv vurdering av kvalitet. Da må hver prosess og funksjon reduseres til sine enkleste elementer for å undersøkes og senere rekombineres. Prosessen må derfor standardiseres for å oppnå den definerte tilstanden. Dette gjøres ved å ta enkle arbeidselementer og kombinere dem, én for én, til standardiserte arbeidssekvenser. I produksjonsprosessen inkluderer dette:
- Arbeidsflyt, eller logiske retninger som skal velges
- Repeterbare prosessteg og maskinprosesser, eller rasjonelle metoder for å komme dit, og
- Takttid (kombinert med produksjons-/etterspørsels-utjevning for å sørge for at det tillates rimelig lang tid og utholdenhet for en prosess (for eksempel hvis takten er 10 minutter, og det ikke er noen realistisk måte for en prosess å gjøre arbeidet sitt på mindre enn 10 minutter, så er muri er det naturlige resultatet)
Når alle kjenner standardtilstanden og de standardiserte arbeidssekvensene kan følgende observeres:[trenger referanse]
- Økt arbeidsmoral (på grunn av grundig undersøkelse av ergonomi og trygghet)
- Høyere kvalitet
- Forbedret produktivitet
- Reduserte kostnader
Andre typer sløsing
[rediger | rediger kilde]Muda, mura og muri er nøkkelbegreper i Toyota Production System (TPS) for tre ulike typer sløsing:[1]
- Muda – nytteløshet: Sløsing i form av av arbeid som ikke skaper verdi fra kundens ståsted
- Mura) – ujevnhet: Sløsing i form av ujevnheter som påvirker produksjonseffisiens
- Muri – urimelighet eller umåtehold: Sløsing i form av urimelige forventninger eller overbelastning av et system som resulterer i arbeid med lav kvalitet; unngåelig gjennom standardisert arbeid
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ Emiliani, Bob; Stec, David; Grasso, Lawrence; Stodder, James. Better thinking, better results: case study and analysis of an enterprise-wide lean transformation (2nd utg.). Kensington, Conn: Center for Lean Business Management. ISBN 978-0-9722591-2-5.