Hopp til innhold

Motorsagmassakren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Motorsagmassakren
orig. The Texas Chain Saw Massacre
Generell informasjon
SjangerGrøsser
Utgivelsesår1974
Prod.landUSA
Lengde1 t. 23 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 år[1] (Norge)
Bak kamera
RegiTobe Hooper
ProdusentTobe Hooper
Lou Peraino
ManusforfatterKim Henkel
Tobe Hooper
MusikkWayne Bell
Tobe Hooper
Foran kamera
MedvirkendeMarilyn Burns
Gunnar Hansen
Edwin Neal
Allen Danzinger
Paul A. Partain
Jim Siedow
Teri McMinn
Annen informasjon
BudsjettUSD 300 000
Prod.selskapBryanston Distributing Company
Premiere1. oktober 1974 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Motorsagmassakren (originaltittel: The Texas Chain Saw Massacre) er en amerikansk skrekkfilm fra 1974 regissert av Tobe Hooper.

Filmen har fått flere oppfølgere samt en remake.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om fem ungdommer, Sally Hardesty, hennes handicappede bror; Franklin, og vennene deres; Jerry, Kirk og Pam, som på vei til en av ungdommenes bestefar går tom for bensin. Underveis plukker de opp en haiker, som snakker om familien sin som tidligere arbeidet ved et gammelt slakteri i området. Ungdommene møter en kannibalfamilie i Texas som bortfører ofre fra bensinstasjonen sin. En av hovedpersonene i filmen, Leatherface, har blitt en av de mest kjente skurkene i skrekkfilmens historie med sin maske laget av menneskehud, sitt blodflekkete slakterforkle og motorsagen han farer rundt med.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Huset der de makabre scenene utspant seg (nå ombygd til restaurant)

Til å stadig bli trukket fram som prototypen på «blod og gørr»-film inneholder den overraskende lite blod og gørr. Det er snarere antydningene til ugjerningene kombinert med et effektivt lydspor som gjerne gjør at du tror du har sett mer enn du egentlig har gjort. Filmens tittel fungerte som argument for sensurtilhengere på 1970-tallet.

Filmen er, i motsetning til hva mange tror, ikke basert på en sann historie. Den er derimot (i likhet med Alfred Hitchcocks Psycho og Jonathan Demmes Nattsvermeren) lettere inspirert av den sanne historien om Ed Gein, en massemorder som riktignok laget en maske av menneskehud, men som handlet alene, og som aldri brukte motorsag.

Filmen ble produsert på et budsjett på rundt 300 000 dollar og hadde en omsetning på over 30 millioner dollar i USA alene, hvilket gjør den til en av de mest suksessfulle uavhengige filmer i filmhistorien.[2] Finansieringen av filmen stammet fra profitten fra pornofilmen Deep Throat, som produksjonsselskapet tidligere hadde finansiert.[3]

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Medietilsynet: Filmdatabasen 1913–2022: Motorsagmassakren. Vurdert dato: 29.09.2014. Ved Kristiansund byretts dom av 04.03.1986 fant retten at filmen stred mot straffeloven 1902 § 382 om utilbørlig bruk av grove voldsskildringer. Se Marte Smith-Isaksen: Videovold. Regulering av videomediet 1980-2004 (2004) side 93–94.
  2. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=texaschainsaw.htm
  3. ^ http://www.imdb.com/title/tt0072271/trivia

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]