Moselik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tollundmanden i Silkeborg Museum

Et moselik eller myrlik er levninger av et menneske funnet i en myr. Slike levninger er gjerne godt bevarte på grunn av fravær av nedbrytende oksygen, og tilstedeværelsen av konserverende aktive stoffer i myren. Et moselik har gjennomgått en naturlig mumifisering. Et av de best kjente moselik er Tollundmannen som er funnet nær Silkeborg i Jylland, og kan sees i Silkeborg Museum. Den best bevarte skal være Grauballemannen som kan sees på Moesgård Museum.

Både Tollundmannen og Grauballemannen er drept, og det er usikkert om de er henrettet som straff for forbrytelser, eller som en ofring.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet mose betyr «myr» på dansk,[1] og kommer av norrønt mosi.[2] De fleste moselikene - «myrlik» på norsk - er funnet i Danmark. Men moselik er også funnet i Tyskland, Nederland, Storbritannia og Irland. Mange ble funnet under graving av torv til brensel. Moselik er også funnet i Norge, men fordi norske myrer har annen surhetsgrad enn de sørskandinaviske, er som regel liket redusert til et mer eller mindre bevart skjelett.

Kvinnen fra Stidsholt-myren, Himmerland i Jylland. Hun ble drept ved halshugning, og kroppen er aldri funnet.[3] Nationalmuseet

Kjente moselik[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]