Moesgård Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moesgård Museum
Etablert1970
Åpnet1970
Årlig besøkstall368 656
Kart
Moesgård Museum
56°05′20″N 10°13′25″Ø
AdresseMoesgård Alle 15, 8270 Højbjerg
Nettstedhttp://www.moesgaardmuseum.dk

Moesgaard Museum

Moesgaard Museum er et museum for arkeologi og etnografi på herregården Moesgaard i Aarhus. Museet flyttet i 2014 inn i nybygg som fylles med nye utstillinger.

Museets presenterer en rekke enestående funn fra Danmarks oldtid, blant annet verdens best bevarte moselik fra jernalderen, våbenofringene fra Illerup Ådal og spor etter jernalderens maktkamper og krigskunst. En samling lokale runestener hører også til samlingene. Museets arkeologiske samlinger er hovedsakelig danske, mens de etnografiske samlingene er verdensomfattende. Museet samarbeider med Institut for Forhistorisk og Middelalderarkeologi samt Etnografi og Sosialanthropologi Aarhus Universitet.

Museet åpnet for publikum på Moesgård i 1970. I 1997 fikk museet sitt nåværende navn.

Det nye museet[rediger | rediger kilde]

Det nye Moesgaard Museum åpnet i oktober 2014; byggearbeidet startet i 2011. Bygningen er på 16.000 m 2 og er tegnet av Henning Larsen Architects, med landskabsdesign fra Kristine Jensens Tegnestue.[1][2][3][4]

Bygningen er gravd inn i en sørvendt skråning nord for herregården. Bygningens tak er dekket av gress med adgang for alle til utsikten fra skråningen og forhallen i museet.

Utstillingene[rediger | rediger kilde]

Maskesteinen, en runestein funnet i Aarhus. Steinen er reist av fire navngitte til minne om en venn som døde i et slag mellom konger. Steinen er reist ca. år 1000.

Museets presenterer nye arkeologiske utstillinger for periodene steinalder, bronsealder, jernalder og vikingtid. Museet viser dessuten utstillingen 'De dødes liv', som forteller hvordan ulike kulturer behandler temaet 'døden'.

Kjente kulturgjenstander i museet:

Museets historie[rediger | rediger kilde]

Museet kan føre sine røtter tilbake til 1861 da ’’Historisk-antikvarisk Selskab’’ ble stiftet i Aarhus. Samlingene ble først vist i byens rådhus ved siden av Århus Domkirke. I 1881 ble samlingene flyttet til en ny museumsbygning, hvor det også var kunstmuseum og bibliotek. Bygningen er i dag kjent som "Huset ved Mølleparken’’. I 1970 flyttet museet til Moesgård samtidig som arbeidsområdet ble begrenset til arkeologi og etnografi og navnet ble endret til ’’Forhistorisk museum’’. Deler av samlingene ble overført til Den gamle by. I 1997 ble navnet endret til Moesgård Museum, etter herregården og godset. I 2014 ble navnet ’’Moesgaard Museum (MOMU)’’.

Omgivelsene[rediger | rediger kilde]

Til Moesgaard Museum hører et område på omkring 100 hektar; det strekker seg østover fra museet og ned til Moesgård Strand. Det består av park omkring den gamle herregården og ellers åpen mark, skog og strand.

Oldtidsstien[rediger | rediger kilde]

Gjennom skogen fra herregården mot stranda går den ca fire kilometer lange Oldtidsstien, hvor det er oppført flere rekonstruksjoner fra ulike tidsperioder i Danmarks fra steinalder til senmiddelalder. Stien er markert med en hvit stein med en rød flekk. På grunn av sin enestående beliggenhet i et rikt kulturlandskap er Moesgård Museum og området omkring et mye brukt utfluktsmål.

Hørning stavkirke[rediger | rediger kilde]

Rekonstruktion av stavkirken fra Hørning Sogn.

Umiddelbart sør for museet lå tidligere vikinghusene som ble fjernet i forbindelse med oppføring av ny museumsbygning. Hedebyhuset var basert på et arkeologisk funn av et byhus fra Hedeby ved Slesvig by og datert til omkring år 870, samt et grubehus konstruert på bakgrunn av et funn fra vikingtidens Aarhus, datert til omkring år 900.

En rekonstruksjon av stavkirken fra Hørning med en tilhørende støpul med kirkeklokke[5] har overlevd oppførelsen av det nye museet. Utgangspunktet for oppføringen av kirken er spor av veggstolper og gulv fra den opprinnelige trekirken. Fra denne kirken stammer også den berømte «Hørningplanke», som er dekorert med «ormeslyng» på yttersiden. Dendrokronologisk kan den dateres til omkring år 1060, det vil si overgangen mellem vikingetid og middelalder. Støpulen ved stavkirken ble oppført vinteren 2003–2004. Klokken er støpt etter en metode som er beskrevet av middelaldermunken Theophilus på 1100-tallet.

Herregården[rediger | rediger kilde]

Moesgård herregård

Sør for stavkirken ligger herregården Moesgård, bygningen er oppført i 1780-årene, mens gården er kjent siden senmiddelalderen. Til herregården hører en større park. Thaihuset i parken fikk museet som gave fra den thailandske stat i 1975. Bygningen er ca. 100 år gammel og stod opprinnelig i Siams gamle hovedstad Ayutthaya ca. 200 km nord for Bangkok.

Jernalderhus[rediger | rediger kilde]

Noen minutters gange øst for parken ligger et jernalderhus. Huset er en rekonstruktion, basert på funn fra jernalderboplassen, Tofting. Det 16 meter lange huset viser hvordan mennesker og dyr levede under samme tag. Bakkene rundt huset er beite for hester og småfe. Flere kulturminner som ikke kunne bevares på opprinnelig sted er plassert i dette området.

Vannmølla og Kulthuset[rediger | rediger kilde]

Moesgård Skovmølle

Fortsetter man på stien inn i skogen, kommer man til Moesgård Skovmølle. Her har det vært vannmølle siden 1500-tallet.

Ved Moesgård Strand finner man Kulthuset plassert midt på en åpen grasslette. Huset er konstruert på bakgrunn av et steinalderfunn fra Norddjursland, dateret til ca. 2500 f.Kr. Slike hus ble antagelig brukt til religiøse seremonier i forbindelse med avdøde. Kulthuset ble funnet nær ved to jættestuer og en dysse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Moesgaard Museum. Henning Larsen Archtechs. 2014. 
  2. ^ MOMU Moesgaard Museum. MOMU Moesgaard Museum. 2014. 
  3. ^ Moesgaard Museum vinder en Architizer A+ Award
  4. ^ Moesgaard Museum - nyt bæredygtigt museum i international klasse Arkivert 17. november 2015 hos Wayback Machine. covi.dk 12.03.2015
  5. ^ Stavkirken Arkivert 10. desember 2015 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]