Bockstensmannen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Levningene av Bockstensmannen, et svensk myrlik fra middelalderen, er i dag utstilt på Varberg museum
Torvmyra Bockstens mosse i den svenske kommunen Varberg med Bockstensmannens funnplass markert med et kors
En moderne tegning av Bockstensmannens klær, som blant annet omfattet en middelaldersk struthette. Tegningen er utført av Harry Kivijärvi fra Finland og er hugget i en minnestein i Varberg.

Bockstensmannen er et svensk moselik som består av et mannsskjelett fra 1300-tallet med hår og klær. Levningene ble funnet i 1936 i Bockstensmyr i Rolfstorp i Varberg kommune i Hallands län. Funnet var det første kjente moseliket som har fått påler slått gjennom kroppen. Mannen hadde blitt drept og festet med påler i myra, sannsynligvis for å hindre ham fra å «gå igjen» som gjenganger. Bockstensmannen er et av de bedre bevarte arkeologiske funnene i Europa fra middelalderen, og har siden 1937 vært utstilt i Hallands kulturhistoriska museum i Varbergs fästning.

Funnomstendighetene[rediger | rediger kilde]

Bockstensmannen ble funnet av den da ellveårige Thure G. Johansson rundt Sankthanstider i 1936 i Bockstens myr, ved foreldrenes gård med samme navn. Myra ligger ved den svenske vestkysten, cirka 25 km øst for Varberg. Den ligger i gangavstand fra Åkulla Friluftsgård ved veien mellom Åkulla og Svartrå. Veien var engang varbergbygdas «hovedvei» mot nordøst og del av Via Regia.

Datering av funnet[rediger | rediger kilde]

Dateringen av funnet baseres på flere ulike kilder. Bockstensmannens drakt, skjelett og eikepålen er C14-datert til tidsperioden 1350-1390 e.Kr. Drakthistoriker Eva Anderssons analyse av klærne daterer ham til 1340 – 1370, hvilket gjør at Bockstensmannen bør ha dødd en gang mellom 1350 og 1370.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bockstensmannen och hans tid. Värnamo: Länsmuseet Varberg. 2008. ISBN 91-89570-11-1. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]