Morten Bjerknæs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Morten Bjerknæs
Morten Bjerknaes.jpg
FødtKnut Morten Bjerknæs
10. januar 1958 (60 år)
Oslo
Barn Mette Brandt Bjerknæs
Beskjeftigelse Racerfører
NasjonalitetNorsk
Sportbåtsport
Aktiv1978–1990
Klubb(er)Outboardklubben

Knut Morten Bjerknæs (født 10. januar 1958 i Oslo) er en tidligere norsk båtracefører bosatt i Drøbak. Han er gift med Lene Brandt Bjerknæs og har to barn; Mette Brandt Bjerknæs og Mikkel Brandt Bjerknæs.

Racing[rediger | rediger kilde]

Morten Bjerknæs startet med båtracing i 1974 hvor han var med som mekaniker ved Oslofjorden Rundt. Siden tok han teknisk utdanning innen båtsporten før han selv startet som utøver i 1978. Mortens første båt var i klasse SD med en Schulze Hydro Cat med en Archimedes Penta 550. Han deltok med denne båten i Tvedestrand, Haslatangen, Hamar og Drammen og lærte «gamet» som racerbåtfører.

Et par år etter (1980) ble det en nyere båt, denne gang en Molgaard med en Yamaha 55hk. Denne var i den nye klassen SSD og etter mange ombygginger ble båten rask og konkurransedyktig. Dessverre endte denne båten sine dager i Tvedestrand (1981) etter en kraftig «nose dive» på vei inn Tvedestrandsfjorden under regattaen. Etter dette ble det en ny Molgaard katamaran, men nå i klasse SE. Denne klassen var med 75 hk Johnsen-motorer og i 1982 vant Morten alle racene i Norge den sesongen, bortsett fra NM. Der rotet han seg bort med fler bøyepåkjørsler, men til tross for det ble det en 3 plass allikevel. Etter denne sesongen tok Morten steget opp blant de store gutta. Det ble kjøpt inn en Hodges katamaran i klasse ON med en Mercury T3X på akterspeilet. Dette var en V6 tolitersmotor og samme «redskapen» som ble kjørt i den store FONDA VM-serien. Morten kjørte mye nasjonalt med denne båten første sesongen og ble Nordisk Mester (klasse Champ Boat) med den i Stockholm dette året.

I 1983 ble det klart for den store satsingen i VM-serien. Denne satsingen ble til en fabrikksavtale med Mercury Outboard og varte helt fem til 1990. I denne perioden ble det en 3.-plass i Copenhagen GP i 1985, en 3.-plass i Hannover GP i 1985 og en 3.-plass i sekstimersracet i Paris i 1986. Morten kjørte race i denne tiden i Europa, USA, Bahamas og i fjerne Østen som Malaysia og Singapore. Han ble ettertraktet som fører og kjørte flere race for team som Sundance Marine og Arcadian Motor Carriers Race team.

Parallelt med kjøringen var Morten leder av rundbanesporten i Norge, han var leder av FONDA førerforeningen, han ble innvalgt i det internasjonale båtforbundet UIM og var en av grunnleggerne for de sikkerhetssystemer som er i dagens F1- og F2-båter. Han var medlem av COMINTECH (Teknisk komite) og leder av Cockpit komiteen. Som en avslutting på sin karriere ble Morten, på vegne av UIM, stevneleder og teknisk sjef ved store arrangementer rundt i verden, i klasser som F500, F3 og F1. Flere av disse arrangementene gjorde Morten sammen med sin gode venn og racerbåt kollega Cees Van der Velden fra Holland.

Hjemme i Norge har Morten hatt stort sett de tillitsverv som er innen sporten og i skrivende stund er han også nestleder i F2TA som er dagens forening for teamene som deltar i VM-serien i F2.

Lignano Grand Prix 1987
Singapore Grand Prix 1987

Meritter[rediger | rediger kilde]

  • Nordisk mester - Champ boat 1984
  • 3.-plass - Copenhagen Grand Prix, Formula GP 1985
  • 3.-plass - Hannover Grand Prix, Formula GP 1985
  • 9.-plass sammenlagt - Formula GP 1985
  • 3.-plass - 6h of Paris 1986

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]