Mondelēz International

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mondelēz International
Mondelēz International
Etablert1903
HovedkontorIllinois (USA)
BransjeNæringsmidler
Adm. dir.Irene Rosenfeld
Antall ansatte127 000 (2010)[1]
Nettsidemondelezinternational.com

Mondelēz International Inc., tidligere Kraft Foods, er et amerikansk matvarekonsern med hovedkvarter i Illinois. Selskapet ble grunnlagt i 1903 og er et uavhengig selskap notert på New York-børsen, og ble en del av Dow Jones Industrial Average. Kraft Foods var tidligere en del av Altria Group (tidligere kjent som Philip Morris), som også var majoritetseier i Kraft Food fremt til 31. januar 2007 hvor aksjonærene fikk aksjer direkte i Kraft Foods.

Mondelēz International er en sentral markedsaktør innen sjokolade,kjeks, sukkervarer, kaffe og pulverdrikker[2]

Selskapets visjon er å «skape små, gode øyeblikk»[3]. Det har en årlig omsetning på ca. 35 milliarder dollar[4] og er aktive i 165 land[5]. Mondelēz International er medlem av Standard & Poors 500, NASDAQ-100 og Dow Jones Sustainability Index[6]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet fikk Mondelēz International gjennom forslag fra sine ansatte i 2012[7], og er en kombinasjon av ord for ”verden” og ”deilig”på romanske språk.

Mondelēz International i Norden[rediger | rediger kilde]

Konsernet er representert i Norden av datterselskapet Kraft Foods Nordic som gjennom oppkjøp av flere nordiske næringsmiddelbedrifter eier merkenavn som Freia i Norge; Marabou, Estrella og Gevalia i Sverige og Karat i Danmark. Det har fabrikker i Oslo (Freia), Stockholm (Marabou) og Gävle (Gevalia).

I Norge holder Mondelēz International til i Freiafabrikken på Rodeløkka i Oslo. Lokale fungerer fortsatt som produksjonsfabrikk, i tillegg til å omfatte en fredet kunsthage, Freiaparken, og et arrangementslokale, Freiasalen, med tolv originale malerier av Edvard Munch[8]

Freia[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Freia

Freia ble grunnlagt i 1889, og i 1892 flyttet selskapet inn i dagens lokaler på Rodeløkka. Selskapet var da blitt kjøpt opp av Johan Throne Holst, som etablerte Freia Chocolade Fabrik. I 1993 ble Freia Kjøpt av Kraft Foods[9]. Mondelēz International og Kraft Foods skilte veier i 2012[10], og i dag eies Freia av Mondelēz International.

Kjente merkevarer i Norge[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]