Kvikk Lunsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvikk Lunsj i snøen

Kvikk Lunsj er produktnavnet for en kjekssjokolade som ble lansert av Freia i 1937[1] og har vært i salg siden – med unntak av en periode under og etter andre verdenskrig; mellom 1941 og 1949 ble produksjonen stoppet blant annet på grunn av mangel på sukker og kvaliteten på melet.[1] Sjokoladen består av fire avlange kjeksbiter trukket med sjokolade, og mellom kjeksbitene er sjokoladelaget tynnere slik at det er lettere å dele sjokoladen. Sjokoladen er i reklamen blitt framstilt som «tursjokoladen», og mange forbinder den med skiturer, spesielt i påskeferien, der sjokolade ofte brukes som energigivende niste. Kvikk Lunsj blir i dag produsert av Mondelēz International og solgt i Norge, Sverige og Danmark.

I løpet av ett år spiser hver nordmann i gjennomsnitt ni Kvikk Lunsj-sjokolader. Tre av disse blir spist i løpet av påsken. Det blir hvert år produsert om lag 50 millioner plater, hvorav 4-500 tonn av disse selges i påsken. En liten produksjonandel selges i tax-free-handelen i Sverige og Danmark.

For mange har Kvikk Lunsjen blitt et symbol på norsk kultur, og det vakte derfor sterke reaksjoner da Freia i 2005 erstattet sølvpapiret rundt sjokoladen med lufttett emballasje som på andre av Freias sjokolader.[trenger referanse] Innpakningen hadde da vært stort sett uendret siden 1938, og da innpakningen ble endret ble det blant annet opprettet Facebook-grupper for å vise sin avsky. I 1960-årene trykte Freia de berømte fjellvettreglene på baksiden av kjekssjokoladen.[2]

Varianter[rediger | rediger kilde]

Sjokoladen finnes også som sjokoladeplate med navnet Kvikk Lunsj XXL. Tidligere er det solgt Kvikk Lunsj med blåbærsmak og med appelsinsmak. Ellers har sjokoladen stort sett vært uforandret etter det andre partiet. De første sjokoladene som ble produsert var nemlig trukket med mørk sjokolade, og det ville ikke markedet ha. Partiet ble, nærmest i sin helhet, trukket tilbake, og produktet ble deretter relansert med lys sjokolade.

Kit Kat[rediger | rediger kilde]

Kvikk Lunsj tilsvarer kjekssjokoladen Kit Kat eller KitKat, et sjokoladeprodukt som selges i mange land og som ble introdusert på det engelske markedet av Rowntree Limited som "Rowntree’s Chocolate Crisp" allerede i 1935.[3] Dette selskapet ble kjøpt av Nestlé i 1988.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Freias sjokolader». Freia. Besøkt 11. november 2016. 
  2. ^ «Freia og Den Norske Turistforening (DNT)». Freia. Arkivert fra originalen 2013-05-31. Besøkt 4. april 2013. 
  3. ^ «History of KitKat» – Nestlé official page