Kvikk Lunsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kvikk Lunsj i snøen
Original Kit Kat (USA)
Original Kit Kat (USA)

Kvikk Lunsj er produktnavnet for en kjekssjokolade som ble lansert av godteriprodusenten Freia i 1937[1] og har vært i salg siden – med unntak av en periode under og etter andre verdenskrig; mellom 1941 og 1949 ble produksjonen stoppet blant annet på grunn av mangel på sukker og kvaliteten på melet.[1] Sjokoladen består av fire avlange kjeksbiter omgitt av sjokolade, og mellom kjeksbitene er sjokoladelaget tynnere slik at det er lettere å dele sjokoladen. Sjokoladen er i reklamen blitt framstilt som «tursjokoladen», og mange forbinder den med skiturer, spesielt i påskeferien, der sjokolade ofte brukes som energigivende niste. Kvikk Lunsj blir i dag produsert av Mondelēz International og solgt i Norge, Sverige og Danmark.

I løpet av ett år spiser hver nordmann i gjennomsnitt ni Kvikk Lunsj-sjokolader. Tre av disse blir spist i løpet av påsken. Det blir hvert år produsert om lag 50 millioner plater, hvorav 4-500 tonn av disse selges i påsken. En liten produksjonandel selges på tax-free-handelen i Sverige og Danmark.

For mange har Kvikk Lunsjen blitt et symbol på norsk kultur, og det vakte derfor sterke reaksjoner da Freia i 2005 erstattet sølvpapiret rundt sjokoladen med lufttett emballasje som på andre av Freias sjokolader. Innpakningen hadde da vært stort sett uendret siden 1938, og da innpakningen ble endret ble det blant annet opprettet Facebook-grupper for å vise sin avsky. I 1960-årene trykte Freia de berømte fjellvettreglene på baksiden av kjekssjokoladen.[2]

Varianter[rediger | rediger kilde]

Sjokoladen finnes nå også som sjokoladebar, den selges under navnet Kvikk Lunsj XXL. Tidligere har det også blitt solgt Kvikk Lunsj med blåbærsmak, og Kvikk Lunsj med appelsinsmak. Ellers har sjokoladen stort sett vært uforandret etter det andre partiet. De første sjokoladene som ble produsert var nemlig trukket med mørk sjokolade, og det ville ikke det norske folket ha. Partiet ble, nærmest i sin helhet, trukket tilbake, og det ble deretter prøvd med lys sjokolade. Det ble den suksessen man kjenner i dag.

Kit Kat[rediger | rediger kilde]

Kvikk Lunsj tilsvarer kjekssjokoladen Kit Kat eller KitKat, et sjokoladeprodukt som selges i mange land og som ble introdusert på det engelske markedet av Rowntree Limited som "Rowntree’s Chocolate Crisp" allerede i 1935.[3] Selskapet ble kjøpt av Nestlé i 1988.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Freias sjokolader». Freia. Besøkt 11. november 2016. 
  2. ^ «Freia og Den Norske Turistforening (DNT)». Freia. Besøkt 4. april 2013. 
  3. ^ «History of KitKat» – Nestlé official page