Hopp til innhold

Mogensine Bentzen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mogensine Bentzen
Født1782Rediger på Wikidata
Død1856Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
EktefelleAnton Beatus Adeler
NasjonalitetNorge

Mogensine Bentzen (født 1782 i Skien, død 1856 i Christiania) var en norsk memoarforfatter. Hun var oppkalt etter farfaren, Mogens Bentsen, som var borgermester i Skien, men hun kalte seg selv til dels for «Signe».

Hun er karakterisert som en livsglad og ferm dame som i dag særlig blir husket for sine memoarer, trykt i Byminner 2 og utgitt i 1963 av Selskapet for Skien Bys Vel. Signe Bentzen skrev disse ungdomserindringene noen år før hun døde. Hun forteller om demonstrerende arbeidsfolk i Skien på grunn av matmangel i 1794, men også om fjelltur til Kongsberg, selskapsliv i Skien, samt et storslagent prinsebesøk i byen da hun bare var 7 år gammel.

En av hendes be­undrere var dikteren Hans Hanson, som lovpriser henne i et stort rimbrev skrevet på telemarksmål og datert 1813.

Familie[rediger | rediger kilde]

Mogensine Bentzen var datter til rådmann i Skien, Bent Bentzen, og ektefelle Karen Knudsen. «Signe» (Mogensine) var først gift med skipperen Andreas Hall (død 1816), som var enkemann med fire barn. Hun var enke med ikke mindre enn seks småbarn og fire stebarn, da kammerjunker Anton Beatus Adeler (1767–1843) fra Gjemsø kloster fridde til henne. Hun sa ja, og de giftet seg den 25. april 1818. Hennes memoarer dreier seg mye om forholdet til hans familie, bl.a. om de danske baronenes skepsis mot giftemålet. De nygifte bodde først i fløybygningen på herregården Gjemsø kloster, der Anton B. Adeler levde av en arvet livrente. Han hadde ikke arvet eiendommen, fordi faren hadde testamentert godset til sin brorsønn, baronen Frederik Adeler. Ekteparet flyttet i 1821 til Christiania, ekteskapet skal ha gått bra og de fikk sammen datteren Antonie C. E. Adeler, som giftet seg med Christian Fredrik Lassen. De to fikk sønnen Cort S. A. Lassen, som i 1849 byttet slektsnavn til Adeler.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • J. A. Schneider: [1] Fra det gamle Skien, Bind I, Skien 1914
  • J. L. Quisling: [2], Gjerpen. En bygdebok, Gaardhistorie I, Kristiania, 1921, side 46
  • Einar Østvedt: «Mogensine Bentzens memoarer», Byminner 2, Skien 1963, utgitt av Selskapet for Skien Bys Vel, side 3-10.
Autoritetsdata