Mořic Pícha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mořic Pícha
Født18. apr. 1869[1][2]Rediger på Wikidata
Šebetov[3][4]
Død13. nov. 1956[2]Rediger på Wikidata (87 år)
Hradec Králové[3][4][1]
BeskjeftigelseKatolsk prest (1893–), teolog, katolsk biskop (1931–), skribent Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1931–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetTsjekkoslovakia
Våpenskjold
Mořic Píchas våpenskjold

Mořic Pícha (født 18. april 1869 i Šebetov i Mähren i Østerrike-Ungarn, død 13. november 1956 i Hradec Králové) var katolsk biskop av Hradec Králové i Tsjekkoslovakia.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Mořic Pícha studerte teologi i Roma og tok der doktorgrad i teologi. Etter å ha blitt ordinert til prest i 1893, virket han først som sjelesørger I 1897 ble han seremoniar for erkebiskopene i Praha. Erkebiskop Leo Skrbenský von Hříště utnevnte ham til sin sekretær. I 1912 ble han kannik i katedralkapitlet i Praha, senere kansler for erkebiskopens konsistorium, generalvikar og kapitularvikar.

Han skrev flere artikler innen kanonisk rett.

For sine tjenester ble han utnevnt til apostolisk protonotar i 1921.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Etter at Karel Kašpar, biskop av Hradec Králové, ble utnevnt til erkebiskop av Praha den 22. oktober 1931, ble Mořic Pícha utnevnt til hans etterfølger og bispeviet en måned senere i St. Vitus-katedralen i Praha av sin forgjenger Karel Kašpar. Medkonsekratorer var hjelpebiskopene Anton Podlaha og Jan (Johannes) Nepomuk Remiger.

Etter tiltredelsen tok han seg av pastorale oppgaver og den religiøse og veldedige utvikling i sitt distrikt. Domkirken i Hradec Králové og andre kirker i bispedømmet ble reparert og renovert.

Under andre verdenskrig ble han og andre tsjekkiske biskoper og tvunget til å vise lojalitet til Det stortyske rike (for eksempel sendte han et gratulasjonsbrev til nazikollaboratøren Emanuel Moravec). På slutten av krigen brukte Karl Hermann Frank, som forsøkte å få i stand en separatfred med vestmaktene, ham som formidler for kontakter til Den apostoliske stol. Takket være dette tvangssamarbeidet med nazistene ble han mål for en diskrediterende kampanje etter 1945.

Etter andre verdenskrig ble eiendommenr til den katolske kirken i områdene til det tidligere Sudetenland konfiskert ved statlig dekret. Dette gjaldt også benediktinerklosteret i Broumov, som var en del av bispedømmet Hradec Králové. Mořic Pícha protesterte forgjeves mot dette tiltaket med et brev datert 25. mars 1946. Blant det som ble ekspropriert var Herrskapet Skály som tilhørte bispedømmet, og det biskoppelige slott i Chrast. Etter at kommunistene kom til makten i 1948, ble den nesten åtti år gamle Mořic Pícha overvåket av de statlige hemmelige tjenester i det som da var Tsjekkoslovakia.

Han ble holdt internert i biskopens residens i begynnelsen av 1950, og ble forbudt å utøve sitt embete. Ikke desto mindre bispeviet han den 30. april 1950 i hemmelighet sin tiltenkte etterfølger, Karel Otčenášek, uten samtykke fra statsmyndighetene.

I månedene som fulgte ble bispedømmestrukturene ødelagt, de kirkelige myndigheter og institusjoner ble likvidert, og alle klostre ble oppløst. Den 16. oktober 1950 erklærte statsmyndighetene Mořic Pícha for avsatt og utnevnte generalvikar Ladislav Hronek til statsadministrator.

Mořic Pícha døde i en alder av 87 år.

Han ble gravlagt på Chrašice-kirkegården. Etterfølgeren Karel Otčenášek, bispeviet i 1950, var først i stand til å overta embetet som biskop etter de politiske endringer i 1989.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator jk01093017, besøkt 23. november 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b en.isabart.org, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b REGO, aleph.vkol.cz, besøkt 1. april 2024[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 53479, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ picha, lest 28. november 2021