Mitch Mitchell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mitch Mitchell
Født9. juli 1947[1]Rediger på Wikidata
Ealing[2][3]
Død12. nov. 2008[4][1][5]Rediger på Wikidata (61 år)
Portland[6]
BeskjeftigelseTrommeslager, skuespiller, fjernsynsskuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avThe Jimi Hendrix Experience
The Dirty Mac
Musikalsk karriere
SjangerRock
InstrumentTrommesett
Aktive år19602008
IMDbIMDb

John «Mitch» Mitchell (født 9. juli 1947 i Ealing, Middlesex, død 12. november 2008 i Portland, Oregon) var trommeslager for Jimi Hendrix.

Han ble regnet som en av de ledende trommeslagerne i siste del av 1960-årene og tidlig på 1970-tallet. Mitchell hadde bakgrunn som jazz-musiker og var kjent for sin dynamiske spillestil, inspirert av musikere som Elvin Jones, Philly Joe Jones og Art Blakey.

The Jimi Hendrix Experience[rediger | rediger kilde]

Mest berømt er han som medlem av trioen The Jimi Hendrix Experience, sammen med Jimi Hendrix (gitar) og Noel Redding (bass). Blant hans største bragder hører trommespillet på låter som «Manic Depression» og «Third Stone from the Sun». Som rockemusiker var han inspirert av Keith Moon, noe som tydelig kan høres på «All Along the Watchtower».

Mitch Mitchell spilte sammenhengende med Hendrix' fra oktober 1966 til sommeren 1969. Han deltok også sammen med Hendrix under Woodstock-festivalen i august 1969 og deretter i Hendrix' band Cry of Love i 1970. Ofte spilte Hendrix i studio kun sammen med Mitchell, og lot de andre musikerne legge på sine bidrag senere.

The Dirty Mac[rediger | rediger kilde]

11. desember 1968 spilte han sammen med John Lennon (gitar, sang), Keith Richards (bass) og Eric Clapton (gitar) på The Rolling Stones Rock and Roll Circus som supergruppen The Dirty Mac. De fremførte først «Yer Blues», og så «A Whole Lotta Yoko» med Yoko Ono (sang) og Ivry Gitlis (fiolin).

En samspilt trommis[rediger | rediger kilde]

Mitch fikk i 1970 tilbud om å spille trommer for Keith Emerson og Greg Lake, i gruppa som skulle fremstå som trioen ELP, men valgte å holde fast ved samarbeidet med Jimi Hendrix. Etter Hendrix' død var det han som sørget for å få ferdigstilt de resterende innspillingene med Hendrix, som førte til utgivelsen av Cry of Love og Rainbow Bridge. I 1972 var han session-musiker for Mike Vernon og for Muddy Waters. Samme år dannet Mitchell sammen med gitaristen April Lawton og bassisten Mike Pinera gruppen Ramatam. Disse spilte inn bare et album, men fungerte på flere konserter som oppvarmingsband for Emerson, Lake & Palmer. I 1973 opptrådte han i jammebandet Free Creek med Todd Rundgren (gitar), Delaney Bramlett, Linda Ronstadt (sang), Dr. John (piano), Keith Emerson (keyboard), Chris Wood (fløyte), og mange flere. Samspillet i New York resulterte i albumet «Music From Free Creek»

2008 Experience Hendrix[rediger | rediger kilde]

Mitch Mitchell har også spilt med Terry Reid, Jack Bruce og Jeff Beck. I de senere år levde Mitchell et tilbaketrukket og stille liv i Europa, men kom frem i lyset igjen gjennom sin deltakelse i USA-turneen 2008 Experience Hendrix sammen med musikerne Buddy Guy, Eric Johnson og Brad Whitford (fra Aerosmith).

Ifølge rapporten fra politiet i Portland døde Mitch Mitchell i 2008 av helt naturlige årsaker.

DVDs[rediger | rediger kilde]

  • The Jimi Hendrix Experience: Electric Ladyland. Classic Albums. Eaglle Vision 1997.
  • The Rolling Stones Rock and Roll Circus. Abkco Films, 2004.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 31352131, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ news.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.telegraph.co.uk[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.oregonlive.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.inquisitr.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]