Michael Weinius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Michael Weinius
LA2 Michael Weinius.jpg
Født1. mars 1971 (47 år)
Stockholm
Beskjeftigelse Operasanger
NasjonalitetSverige Svensk
SjangerKlassisk, opera
StemmetypeTenor
Nettstedmichaelweinius.com

Michael Weinius (født 1. mars 1971 i Stockholm)[1] er en svensk operasanger, tenor. Han ble førsteprisvinner ved den internasjonale Wagner-konkurransen i 2008 i Seattle, har på kort tid etablert seg som en av Europas mest ettertraktede og verdsatte tenorer.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Han fikk sin første musikalske utdannelse ved Adolf Fredriks Musikklasser og studerte siden ved Operahögskolan i Stockholm, hvor han ble uteksaminert 1995.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Michael gjorde sin profesjonelle debut som baryton, i rollen som Guglielmo i Così fan tutte og ble raskt en regelmessig gjest ved de svenske operahusene i roller som Renato/Greve Holberg i Maskeradeballet, Posa i Don Carlos og Marcello i Bohème.

I 2004 byttet Weinius stemmetype til tenor, og debuterte i rollen som Laca (Jenufa) på NorrlandsOperan. I løpet av sitt første år som tenor ble han engasjert til å synge blant annet Don José (Carmen) i konsert med Kungliga Filharmoniska Orkestern under Marc Soustrot, Loge (Rhenguldet) med Göteborgs Symfoniorkester og Kent Nagano, og Sergej (Katerina Ismajlova) på Värmlandsoperan. Disse innledende suksessene som tenor bante vei for en rekke rolledebuter som Riccardo/Gustav III (Maskeradeballet), Dick Johnson (La fanciulla del West) og Herodes (Salome), Turiddu (Cavalleria rusticana) og Siegmund (Valkyrien), Cavaradossi (Tosca), Don José (Carmen) og Otello (Otello).

Våren 2007 sang Weinbius sin første Parsifal i Karlstad Domkyrka da Värmlandsoperan presenterte sin anerkjent og kritikerroste oppsetning. Deretter har Michael etablert seg som en av de mest ettertraktede tolkere av denne rollen. Han sang Parsifal i Mannheim våren 2008, sikret seg seier i Seattles Wagner-konkurranse ved å synge utdrag av Parsifal, og han har siden det sunget rollen på flere internasjonale scener, blant annet Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf og den finske nasjonaloperaen i Helsingfors.

I desember 2008 medvirket Michael Weinius i urpremieren av Kungliga Operans bestillingsverk Batseba av Sven David Sandström i rollen som kong David, spesielt skrevet for ham.

Andre roller er tittelrollen i Peter Grimes, Alfred (Läderlappen), begge kongene Karl IV og Ferdinand VII i Daniel Börtz' opera Goya, tittelrollen i Verdis Otello og Siegmund (Die Walküre).

Høsten 2010 debuterte Michael Weinius på Opera Bastille i Paris i rollen som Hans Schwalb i Hindemiths Mathis der Maler under ledelse av dirigent Christoph Eschenbach. Våren 2012 sang han for første gang tittelrollen i Wagners Lohengrin på Kungliga Operan i Stockholm.

I 2013 har Michael Weinius blant annet debutert ved Deutsche Oper i Berlin som Lohengrin og ved Bayerische Staatsoper i München som Parsifal. Han medvirket også ved en Wagner-gala med Staatskapelle Dresden og dirigenten Christian Thielemann. Michael Weinius har også blitt flittig engasjert som konsertsanger og har opptrådt med dirigenter som Gustavo Dudamel, Alan Gilbert, Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste, Kent Nagano, Pinchas Steinberg, Pier Giorgio Morandi og Marc Soustrot.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990, CD-ROM, Version 1.00, Riksarkivet (2011).
  2. ^ «Michael Weinius får solistpriset 2013». Besøkt 6. mai 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]