Meir Kahane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Meir Kahane
Meir Kahane Tikvah Canarsie.jpg
Født1. august 1932[1][2][3][4]
Brooklyn
Død5. november 1990[1][2][3][4] (58 år)
Manhattan
Gravlagt Har HaMenuchot
Søsken Nachman Kahana
Barn Binyamin Ze'ev Kahane
Utdannet ved New York Law School, New York University, Mir yeshiva (Brooklyn)
Beskjeftigelse Politiker, rabbiner, journalist
Parti Kahane Chai
Nasjonalitet USA, Israel

Meir Kahane (født 1. august 1932 i New York, død 5. november 1990) var en amerikansk-jødisk ortodoks rabbiner og grunnlegger av den høyreekstreme terrororganisasjonen Jewish Defence League (JDL) som han ledet fra grunnleggelsen i 1968 og til 1985.

Kahane ble født i New York av jødiske foreldre med østeuropeisk bakgrunn. Han ble tidlig en aktivist for sionismen, og jobbet særlig for å sikre at russiske jøder kunne emigrere til Israel i tråd med Israels lov om retur. På 1960-tallet sluttet han seg til FBIs COINTELPRO-program, med særlig oppgave å overvåke motstandere mot Vietnamkrigen. I 1968 grunnla han JDL, visstnok som respons mot Black Panther Party. På denne tiden hadde han forbindelser med mafiafamilien Colombo og Mossad.

Kahane emigrerte til Israel i 1971 hvor han dannet han partiet Kach, og ble innvalgt i Knesset i 1984, en plass han mistet da partiet som det hittil eneste i Israel ble erklært for å være rasistisk.

Kahane mente at det palestinske folket er en konstruksjon, en blanding av ulike arabiske folkegrupper, og mener derfor at de bør deporteres fra Israel og de okkuperte områdene. Han mente at rabbinerne skulle gis mer makt, og ortodoks jødisk lovgivning, kjent som Halakha, skulle ligge til grunn for lovverket. Av konkrete lovforslag innebar dette forbud mot misjonærer fra andre religioner, forbud mot salg av grisekjøtt og forbud mot seksuell omgang mellom jøder og «goyim» (hebraisk og jiddisk betegnelse på ikke-jøder). Kahane var i tenårene en varm tilhenger av den sionistiske høyreideologen Vladimir Jabotinsky som flere ganger besøkte hans foreldre da han var barn.

Etter at han emigrerte til Israel ble det stadig vanskeligere å lede JDL, men han fungerte formelt som formann frem til Irv Rubin overtok i 1985. Etter å ha blitt ekskludert fra Knesset grunnla han i 1987 Tora-skolen Yeshivat Haraayon Hayehudi. Kahane ble drept etter en offentlig tale i USA. El Sayyid Nosair ble først anklaget, men senere frikjent (Men da han i 1993 ble dømt for medvirkning til angrepet på World Trade Center i New York i 1993 var også drapet på Kahane en del av dommen).

Kahana tok også til orde for å etablere et «Stor-Israel», noe som ville omfatte deler av både Libanon, Syria, Irak og Jordan.

Støttespillere[rediger | rediger kilde]

Den jødiske ekstremisten Baruch Goldstein var en av Kahanes sterkeste tilhengere, og handlet under inspirasjon av Kahanes ideologi da han i 1994 drepte 29 palestinere i en moske på Hebron.

Tidlig på 1970-tallet ble Bob Dylan anklaget for å være en støttespiller til Rabbi Meir Kahanes Jewish Defense League. I et intervju i Time Magazine uttalte Dyland "He's a really sincere guy. He's really put it all together." [1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Meir Kahane, biography/Meir-Kahane
  2. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12018124v
  3. ^ a b Store norske leksikon, Meir Kahane, Meir_Kahane
  4. ^ a b Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Meir Kahane, 00000017481