Baruch Goldstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Baruch Goldstein
Født9. desember 1956
Brooklyn
Død25. februar 1994 (37 år)
Hebron
Gravlagt Kiryat Arba, Meir Kahane Park
Utdannet ved Yeshiva University, Albert Einstein College of Medicine
Beskjeftigelse Lege, politiker
Parti Kahane Chai
Nasjonalitet USA, Israel
Medlem av Jewish Defense League

Baruch Kappel Goldstein (født 9. eller 12. desember 1956, død 25. februar 1994) var en israelsk nasjonalistisk ekstremist og massemorder som drepte 29 palestinere i en moske i 1994.

Goldstein var opprinnelig fra Brooklyn i New York i USA, men emigrerte til Israel, hvor han bodde i en bosetning på det Israelokkuperte Vestbredden og arbeidet som lege i den israelske hæren. Den 25. februar 1994 myrdet han 29 bedende muslimer og såret 150 andre i Hebron. I tillegg døde 26 andre palestinere senere som følge av hendelsen. Goldstein ble selv drept i angrepet.

Golstein var en svoren tilhenger av den høyreekstreme israelske politikeren Meir Kahane som tok til orde for å fjerne alle palestinere både i Israel og de okkuperte områdene. Han tilhørte også den militante organisasjonen Jewish Defense League, en organisasjon som var stiftet av Kahane. Da han tjenestegjorde som lege i den israelske hæren ble kan kjent for sine uttalelser om å nekte å behandle ikke-jøder, også de som tjenestegjorde i den israelske hæren.

Golstein bodde i den jødiske bosetningen Kiryat Arba like ved Hebron på den okkuperte Vestbredden.

Se også[rediger | rediger kilde]