Mediabaron

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En mediabaron er en person som kontrollerer, enten gjennom personlig eie eller en dominant posisjon i et offentlig selskap, en stor del av massemedia. De første mediabaronene ble kjent på 1800-tallet da masseproduksjonen av aviser startet. De første kjente var i Storbritannia Lord Northcliffe, Lord Rothermere og Lord Beaverbrook. I USA var den mest kjente William Randolph Hearst.

1900-tallet ble definisjonen utvidet grunnet oppfinnelser som radio, TV og filmstudioer, senere Internett og andre multimediaselskap. Begrepet pressebaron, ble derfor byttet med mediabaron. Noen av de mest kjente mediabaronene har vært Run Run Shaw, Rupert Murdoch, Robert Maxwell, Marshall Naify, Conrad Black, Silvio Berlusconi, Axel Springer og Ted Turner.

Mediabaroner har blitt kritsert for å bruke sin posisjon til et politisk formål. De gamle britiske pressebaronene brukte makten til å formidle politiske kampanjer, dette skjedde også til fordel for ikke-konservative partier. I de siste årene har Rupert Murdoch blitt kritisert for å misbruke makten for å støtte politikere som Ronald Reagan, Margaret Thatcher, John Howard og George W. Bush. I Italia har Silvio Berlusconi blitt kritisert for å bruke sin nesten totale kontroll over landets kommersielle TV til å manipulere omtalen av ham som statsminister.

Liste over mediabaroner[rediger | rediger kilde]