The Oprah Winfrey Show

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Oprah Winfrey, programleder og produsent.

The Oprah Winfrey Show (populært bare kalt Oprah) er et tidligere amerikansk talkshow på TV med Oprah Winfrey både som programleder og produsent.

Programmet er det mest sette talkshowet i den amerikanske TV-historien. Det er også foreløpig det lengstlevende talkshowet på dagtid i USA siden det gikk på TV fra 8. september 1986 til og med 25. mai 2011, med totalt 25 sesonger og 4561 episoder.[1] Oprah annonserte i et intervju hos Larry King i 2007, at hun ikke kom til å fornye kontrakten til programmet i 2011, og dermed hadde hun sin siste sesong i 2011.[2] Angivelig for å fokusere mer på sin egen tv-kanal, OWN: Oprah Winfrey Network, hvor det spekuleres i om hun skal ha et nytt talk-show.

Programmet hadde stor innflytelse, spesielt hos kvinner, ettersom flere av emnene griper tak i den amerikanske populærkulturen. I de første episodene, var det mer et Phil Donahue-preg på programmet, der det stort sett tok opp sensasjonelle sosiale hendelser, men har i senere tiden hatt et mer positivt preg over seg ved å ta for seg diskusjoner rundt bøker, kjendisintervjuer, «bli ny»-reportasjer og et filantropisk blikk på ting som skjer i verden.

Kringkasting[rediger | rediger kilde]

The Oprah Winfrey Show ble sendt i syndikasjon, det vil si uavhengig av noe tv-nettverk i USA. Distributøren inngikk egne avtaler med lokale tv-stasjoner om kringkasting. Programmet ble likevel sendt på alle de lokale tv-stasjonene eid av TV-nettverket ABC. I Canada ble programmet sendt på CTV. Her i Norge går det jevnlig på TV3, og hadde sin premiere på norsk TV i 2003.[3]

Gjester[rediger | rediger kilde]

Kjente øyeblikk fra programmet[rediger | rediger kilde]

  • Den mest sette episoden var i 1993 da Michael Jackson hadde et av sine sjeldne besøk, der han prøvde å avkrefte flere av ryktene rundt ham og der han fortalte Winfrey at han led av en hudpigmentsykdom kalt vitiligo.
  • A. J. McLean fra boybandet Backstreet Boys besøkte programmet i 2003 sammen med sin mor for å prate åpent om sitt narkotikamisbruk og rehabiliteringen i etterkant. Winfrey overrasket ham ved å bringe ut resten av boybandet for å gi sin støtte. Dette var første gangen Backstreet Boys var sammen i media siden 2001.
  • Jacqueline Saburido, en kvinne som ble utsatt for forbrenninger på hele kroppen etter en trafikkulykke i 1999, besøkte programmet i 2003. Winfrey har senere sagt at Saburido var en av hennes favorittgjester på grunn av hennes indre skjønnhet. Moren til Reginald Stephey, som var han som forårsaket ulykken, var gjest i samme program for å snakke om det sønnen gjorde.
  • Tom Cruise var hoppende glad i studioet den 23. mai 2005, der han hoppet opp på sofaen og flere ganger bekreftet sin kjærlighet til hans nye kjæreste. Den såkalte "sofahendelsen" ble kåret til det mest overraskende TV-øyeblikket i 2005 hos TV-stasjonen E!.
  • Siste program 25. mai 2011.

YouTube[rediger | rediger kilde]

Winfrey opprettet en egen kanal på videonettstedet YouTube i november 2007, der det blir lagt ut noen klipp fra programmet og relevante videoer som har sammenheng med temaet til det nyeste programmet på lufta.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.telegraph.co.uk/news/celebritynews/8524304/Oprah-Winfrey-retires-those-in-the-spotlight-cant-bear-the-final-curtain.html The Telegraph: Oprah Winfrey retires: those in the spotlight can't bear the final curtain
  2. ^ Oprah Winfrey avslutter muligens i 2011. (TV Guide.com, engelsk)
  3. ^ IMDbs side om Oprah Winfrey

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]