Mauresvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mauresvermer
Mauresvermer
Nomenklatur
Hyles gallii
(Rottemburg, 1775)
Populærnavn
mauresvermer[1]
(vanlig mauresvermer)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektHyles
Økologi
Habitat: Larven på maure
Utbredelse: Europa, Nord-Asia og Nord-Amerika, funnet over hele Norge[1]

Mauresvermer (Hyles gallii) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne vandrende arten er funnet over hele Norge, men den har trolig stabile bestander først og fremst på Østlandet. Den prikkete larven lever på forskjellige arter av maure (Galium spp.).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 64 – 78 mm) svermer, brokete farget. Hodet er ganske stort og bredt, brunt med hvit kant. Antennene er ca. 0,4 ganger så lange som forvingene, tykkest ytterst, med hvit spiss. Brystet er brungrønt med hvite sider. Den tilspissede bakkroppen har en brungrønn midtstripe og hvite og svarte tverrstriper på sidene. Forvingen er tilspisset, mørkt olivengrønn med en bred, gulhvit lengdestripe som er "hakkete" i forkant, langs ytterkanten er den grå. Bakvingen er svart ved roten, det brede midtfelet er gulhvitt med en rød flekk nær bakkanten, utenfor dette et smalt, svart tverrbånd, ytterst er vingen gulhvit. Larven kan være grønn eller svartbrun, med store, runde, lyse flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den vanlige mauresvermeren finnes på solrike, varme steder med mange blomster. Den flyr mest i skumringen i juni – august, men kan også være på vingene midt på dagen. Den vandrer en god del og det kommer trolig en del av dem til Norge fra kontinentet om sommeren. Larven lever på maurer (Galium spp.) og mjølker (Epilobium spp.).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Mauresvermer finnes i det meste av Europa og hele veien østover til Japan. Den finnes også i den nordlige Nord-Amerika. I Norge er den funnet i alle landsdeler, men det er trolig bare på Østlandet at den har stabile bestander.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 21. juli 2020. Besøkt 21. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]