Enigma (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Enigma
Generell informasjon
Prod.landStorbritannia
USA
Lengde119 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMichael Apted
ProdusentMick Jagger
Lorne Michaels
ManusforfatterTom Stoppard
Basert påEnigma 
av Robert Harris
MusikkJohn Barry
SjeffotografSeamus McGarvey
KlippRick Shaine
Foran kamera
MedvirkendeDougray Scott
Kate Winslet
Jeremy Northam
Saffron Burrows
Tom Hollander
Annen informasjon
Totalomsetning15 705 007 dollar[1]
Prod.selskapJagged Films
Broadway Video
DistributørBVI
Manhattan Pictures
Premiere
Eksterne lenker

Enigma er en amerikansk-britisk krigsfilm fra 2001, regissert av Michael Apted.

Filmen er basert på boken med samme navn av Robert Harris, som igjen tar for seg kodeknekkingen og oppdagelsen av Katyn-massakren under andre verdenskrig. Filmen handler om Tom Jericho (Dougray Scott), som ønsker å besøke ekskjæresten Claire (Saffron Burrows) etter å ha kommet seg fra et mentalt sammenbrudd. Hun er imidlertid forsvunnet, og da ber han samboeren hennes Hester Wallace (Kate Winslet) om hjelp til å komme til bunns i hva som har hendt.

Filmen fikk mye god kritikk, men ble av noen kritisert for sin fiktive side, som ikke nevner noen ting om den virkelige kodeknekkeren, Alan Turing.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien, løst basert på virkelige begivenheter, finner sted i løpet av mars 1943, når den andre verdenskrig var på sitt høydepunkt. Avdelingen for kryptoanalyse ved Bletchley Park i Buckinghamshire, har et enormt problem: nazistiske ubåter har endret en av referansene sine som blir brukt til Enigma-maskinkoder. De britiske analytikerne klarte å knekke krypteringen en gang tidligere, og de må gjøre det igjen for å holde oversikt over de tyske ubåtene.

Tom Jericho kommer tilbake til Bletchley Park, en måned etter å ha fått et nervøst sammenbrudd som følge av hans mislykkede kjærlighetsaffære med en kollega ved navn Claire Romilly. Jerico forsøker umiddelbart å se henne igjen, men oppdager at hun på mystisk vis forsvant noen dager tidligere. Jericho får også hjelp fra Claires venninne Hester Wallace, for å finne ut hva som egentlig kan ha skjedd med Claire og oppdager at noen andre ansatte ved Bletchley Park kan ha vært ansvarlige for Claires forsvinning. Jericho blir også holdt under oppsikt av en MI5-agent, Wigram (spilt av Jeremy Northam)

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Enigma at Box Office Mojo». Besøkt 15. juli 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]