Stolthet og fordom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stolthet og fordom
Pride and Prejudice, førsteutgaven
orig. Pride and Prejudice
Forfatter(e)Jane Austen
SpråkBritisk-engelsk, engelsk
Tilblivelse1800-årene
SjangerQ538812, satirisk fiksjon, psykologisk fiksjon,[1] romantisk fiksjon
Utgitt1813

Stolthet og fordom (originaltittel Pride and Prejudice) er en roman av Jane Austen. Den ble først utgitt i 1813 som hennes andre roman. Hun begynte å skrive på den i 1796. Hun skrev ferdig originalmanuskriptet i 1797 i Steventon, Hampshire, hvor hun bodde sammen med sine foreldre og søsken. Austen hadde opprinnelig kalt historien First Impressions (Førsteinntrykk), men den ble aldri utgitt med den tittelen; i stedet gjorde hun omfattende revisjoner i manuskriptet, gav det en ny tittel og publiserte det som Pride and Prejudice.

Historien følger hovedpersonen Elizabeth Bennet og hennes møte med manerer, oppdragelse, moral, utdanning og ekteskap i aristokratiske kretser i England, tidlig på 1800-tallet. Elisabeth er den nest eldste av fem døtre i en familie av øvre middelklasse, bosatt utenfor landsbyen Meryton i Hertfordshire, ikke langt fra London.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Romanen begynner med at Mr. Bingley, en velstående ung herre, leier Netherfield, en landeiendom i nærheten av familien Bennet. Han kommer til byen med sine verdensvante søster og sin gode venn, Mr. Darcy. Bingley blir godt mottatt, men Darcy blir oppfattet som overlegen. Bingley og Jane Bennet finner en god tone på tross av Mrs. Bennets innblanding og motstanden fra Bingleys søster, som mener at Jane hører hjemme lavere ned på den sosiale rangstigen. Elizabeth blir såret av at Darcy avviser henne under en lokal dansetilstelning, og hun betstemmer seg for å matche hans kjølighet med sitt eget vidd.

Samtidig blir Elizabeth venner med Mr. Wickham, en militsoffiser og tidligere bekjent av Darcy. Wickham forteller henne at han er blitt urettferdig behandlet av Darcy. Elizabeth ser umiddelbart på disse opplysningene som enda en grunn til å hate Darcy. Ironisk nok, men ukjent for henne, kjenner Darcy seg gradvis dratt mot Elizabeth.

Idet Bingley ser ut til å være nær ved å fri til Jane, forlater han Netherfield, og Jane sitter igjen forvirret og opprørt. Elizabeth er overbevist om at Bingleys søster i fellesskap med Darcy har blandet seg inn for å holde Jane og Bingley fra hverandre.

Før Bingley drar kommer Mr. Collins, den mannlige slektningen som er arving til Longbourn, på besøk til familien Bennet. Han er nylig blitt ordinert som prest, og han har fått den velstående Lady Catherine de Bourgh som sin velgjører. Selv om han delvis er blitt rådet av Lady Catherine til å besøke familien Bennet, har han også en annen grunn: han ønsker å finne seg en kone blant Bennet-søstrene. Mr. Bennet og Elizabeth fryder seg over hans pedantiske væremåte. Han velger umiddelbart Jane som sin utkårende, men da Mrs. Bennet nevner Janes interesse for Mr. Bingley, faller hans øyne på Elizabeth. Han frir til Elizabeth, som sier nei. Dette gjør hennes mor svært opprørt. Collins tar seg raskt inn igjen og frir til Elizabeths nære venn, Charlotte Lucas, som sier ja med det samme. Charlotte gifter seg med Mr. Collins, og hun ber Elizabeth komme på besøk.

Om våren drar Elizabeth til Charlotte og Mr. Collins i Kent. Sognet der Mr. Collins er prest, ligger ved Rosings Park, den store eiendommen til Mr. Darcys tante, Lady Catherine de Bourgh. Elizabeth blir invitert dit ofte. Mr. Darcy besøker Lady Catherine, og han møter Elizabeth igjen. Hun får vite av Darcys fetter at det var Darcy som skilte Bingley og Jane. Ikke lenge etter innrømmer Darcy sin kjærlighet til Elizabeth og frir til henne. Elizabeth blir fornærmet av Darcys arrogante frieri, og sier nei til ham. Han spør hvorfor, og Elizabeth konfronterer ham med sabotasjen av Bingleys forhold til JAne og Wickhams beretning om tidligere hendelser.

Darcy blir rystet av Elizabeths beskyldninger. Han skriver et brev til henne der han rettferdiggjør sine handlinger. Brevet avslører at Wickham raskt skuslet bort arven han fikk fra Darcys far, og deretter kom til Darcy og bad om mer støtte. Wickham ble sint fordi Darcy avslo dette. Som hevn og for å få tak i deler av Darcy-familiens formue forsøkte Wickham å forføre Darcys lillesøster Georgiana. Han lyktes nesten med å få henne til å rømme bort og gifte seg med ham, før han ble avslørt og stoppet. Darcy rettferdiggjør sine handlinger mot Bingley og Jane gjennom å ha observert at Jane ikke viste gjensidig interesse for Bingley, og Darcys mål hadde derfor vært å beskytte Bingley mot kjærlighetssorg.

Darcy innrømmer at han var bekymret på grunn av den ufordelaktige forbindelsen til Elizabeths familie, spesielt hennes mor og villstyrige småsøstre. Etter å ha lest brevet begynner Elizabeth å stille spørsmål ved sin families oppførsel og Wickhams troverdighet. Hun konkluderer med at Wickham ikke er så pållitelig som hans gode manerer skulle tilsi, at Wickham har løyet til henne, og at hennes førsteinntrykk av Darcy kanskje ikke er helt riktig. Ikke lenge etter drar Elizabeth hjem.

Noen måneder senere drar Elizabeth på en reise til Derbyshire sammen med sin tante og onkel. De besøker Pemberley, Darcys eiendom. Darcys husholderske, en gammel dame som har kjent Darcy siden han var barn, omtaler Darcy med smigrende ord. Darcy ankommer uventet Pemberley under besøket. Han er svært vennlig mot dem, og Elizabeth får et enda bedre inntrykk av ham. Darcy introduserer så Elizabeth for sin søster Georgiana. Han behandler hennes onkel og tante svært godt.

Elizabeth og Darcys fornyede bekjentskap blir brått satt på vent da Elizabeth får brev om at hennes yngre søster Lydia har rømt sammen med Wickham. Til å begynne med tror Bennet-familien at Wickham og Lydia har rømt for å gifte seg, men det viser seg snart at Wickham ikke har planer om å gifte seg med Lydia. Lydias krumspring truer familiens rykte og Bennet-søstrenes omdømme. Elizabeth og tanten og onkelen hennes haster tilbake fra Derbyshire, og Elizabeth er overbevist om at Darcy vil unngå henne fra nå av.

Snart, takket være Elizabeths onkel, blir Lydia og Wickham funnet, og de blir gift. Etterpå kommer Wickham og Lydia på besøk til Longbourn. Lydia skryter til Elizabeth, og hun avslører at Darcy var til stede under vielsen. Elizabeth blir overrasket, og sender brev til sin tante. Tanten forteller at det er Darcy som sørget både for å finne paret og få dem gift.

Ikke lenge etter kommer Bingley og Darcy tilbake til området. Bingley frir til Jane, og denne nyheten fører til at det ryktes at Darcy vil fri til Elizabeth. Lady Catherine drar til Longbourn ene og alene for å konfrontere Elizabeth og kreve at hun aldri sier ja til et slikt frieri. Elizabeth nekter å bøye seg for Lady Catherines krav. Elizabeths standhaftighet kommer Darcy for øre, og han blir overbevist om at hun har skiftet mening om ham. Neste gang han er på besøk, frir han til henne. Elizabeth sier ja, og de to blir forlovet.

De siste kapitlene i boken forteller om figurenes fremtid.

Figurer[rediger | rediger kilde]

 • Elizabeth Bennet er hovedpersonen i romanen. Leseren ser handlingen og de andre figurene hovedsakelig fra hennes ståsted. Elisabeth er nest eldst av Bennet-søstrene, tjue år gammel, intelligent, attraktiv og skarp, men hun har en tendens til å dømme andre ut fra førsteinntrykket og kanskje være litt selektiv med tanke på hva hun legger til grunn for sine vurderinger. Hun har et nært forhold til sin far, søsteren Jane og sin tante, Mrs. Gardiner, og hennes beste venn er Charlotte Lucas.
 • Mr. Darcy er den mannlige hovedpersonen. Han er 28 år og ugift, og den velstående eier av den store familieeiendommen Pemberley i Derbyshire. Han er kjekk, høy og intelligent, men ikke jovial. Han gir fremmede et dårlig førsteinntrykk, men blir satt pris på av de som kjenner ham godt.
 • Mr. Bennet har en kone og fem døtre. Han er en intelligent mann som er opptatt av bøker. Han lever et noe tilbaketrukket liv. Han står nært sine to eldste døtre, Jane og Elizabeth, og det virker som han respekterer dem mer enn sin kone og sine tre yngste døtre.
 • Mrs. Bennet er gift med Mr Bennet, og mor til Elizabeth og søstrene hennes.
 • Jane Bennet er den eldste av Bennet-søstrene.
 • Mary Bennet er den eneste av Bennet-søstrene som ikke er spesielt pen. Hun leser gjerne i stedet for å være med på det resten av familien driver med, men hun er ofte utålmodig etter å vise seg frem. Hun jobber hardt for å tilegne seg kunnskap og ferdigheter, men mangler anlegg og smak. På Netherfield-ballet setter hun resten av familien i forlegenhet fordi hun synger dårlig.
 • Catherine "Kitty" Bennet er den fjerde Bennet-søsteren, 17 år gammel. Hun er ikke fullt så sta som Lydia, men like ubetenksom.
 • Lydia Bennet er den yngste av Bennet-søstrene, 15 år gammel.
 • Charles Bingley er en ung herre uten egen landeiendom. I begynnelsen av romanen bestemmer han seg for å leie eiendommen Netherfield, ikke langt fra Longbourn.
 • Caroline Bingley er den snobbete søsteren til Charles Bingley.
 • George Wickham, offiser
 • William Collins, prest
 • Lady Catherine de Bourgh er velgjøreren til Mr. Collins
 • Mr. Gardiner er onkel til Bennet-søstrene.
 • Mrs. Gardiner er tanten til Bennet-søstrene.

Filmatiseringer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Q63564981; Q63532525; uttrykt som: psychological realism; kapittel: 2 - Character; side(r): 22.