Frost/Nixon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frost/Nixon
Generell informasjon
Utgivelsesår15. oktober 2008(London filmfestival)
USAs flagg 23. januar 2009
Norges flagg 13. februar 2009
Prod.landUSAs flagg USA
Storbritannias flagg Storbritannia
Lengde122 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiRon Howard
ProdusentRon Howard
Brian Grazer
Tim Bevan
Eric Fellner
ManusforfatterPeter Morgan
MusikkHans Zimmer
SjeffotografSalvadore Totino
KlippDaniel P. Hanley
Mike Hill
Foran kamera
MedvirkendeFrank Langella
Michael Sheen
Kevin Bacon
Oliver Platt
Sam Rockwell
Matthew Macfadyen
Toby Jones
Andy Milder
Rebecca Hall
Annen informasjon
Budsjett$25 000 000
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted · Offisielt nettsted (en)

Frost/Nixon er en historisk dramafilm fra 2008 basert på et skuespill ved samme navn av Peter Morgan som dramatiserer det TV-sendte Frost/Nixon-intervjuet fra 1977.

Film-versjonen ble regissert av Ron Howard og produsert av Brian Grazer, Tim Bevan og Eric Fellner for Universal Pictures. I hovedrollene finner vi Frank Langella som den tidligere amerikanske presidenten Richard Nixon og Michael Sheen som den britiske TV-produsenten David Frost.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Etter avsløringen Watergate-skandalen i 1972 og hans etterfølgende avgang som president i 1974 så 400 millioner mennesker over hele verden på TV når Richard Nixon forlot Det hvite hus om bord på helikopteret Marine One. Blant de som så på var en britisk journalist, David Frost, som var ansatt for et talkshow i Australia, og som bestemte seg for å intervjue president Nixon. Nixons litterære agent, Irving Lazar, mener intervjuene kan være en mulighet for Nixon til å berge hans eget rykte og tjene økonomisk på det. Lazar krever 600 000 dollar, noe Frost godtar.

Etter å ha overtalt sin venn og produsent John Birt om at intervjuene med Nixon kan bli en suksess, reiser Frost og Birt til California for å møte Nixon. Om bord på flyet flørter Frost med en ung kvinne som heter Caroline Cushing, og de begynner et forhold når hun blir med dem på resten av reisen. Men Frost sliter med å selge intervjuene til amerikanske TV-selskaper, og bestemmer seg for å finansiere prosjektet med private penger. Han og Birt ansetter deretter to etterforskere - Bob Zelnick og James Reston Jr. - for å hjelpe Frost med å forberede seg.

De første temaene de diskuterer var Vietnamkrigen, og Nixons prestasjoner innen utenrikspolitikk. I kulissene er Frosts redaksjon nervøs for hans egenskaper som journalist, og irritert på at Nixon ikke tar ansvar for noen av hans handlinger som president. Fire dager før det siste intervjuet, som skal fokusere på Watergate, får Frost en telefon-samtale fra en beruset Nixon. I en full Nixon erklærer at de begge vet at det endelige intervjuet kommer til å være det aller viktigste for begge karrierene deres.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Frost/Nixon was selected by the American Film Institute as one of the best ten movies of 2008.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]