Traktorgraver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gravelaster

Traktorgraver er opprinnelig en traktor med bakmontert graveaggregat. Den første traktorgraver ble bygd av det britiske selskapet JCB i 1953. Det var Joseph Cyril Bamford som hadde idéen til konseptet som raskt ble en suksess. Opprinnelig var maskinen basert på en standard, bensindrevet traktor med påmontert graveaggregat bak og lasteapparat foran. Den første dieseldrevne traktorgraveren ble produsert av Case i 1959.

Traktorgraveren var svært godt tilpasset datidens behov for en maskin som kunne løse mindre graveoppgaver som inntil da hadde blitt utført manuelt. Med bakmontert graveaggregat og frontmontert skuffe var traktorgraveren i stand til å fullføre en rekke forskjellige oppgaver siden den kunne grave, fylle igjen, laste og losse. Den var smidig og svært manøvrerbar, samtidig som gummihjulene gjorde at maskinen kunne transporteres raskt fra ett sted til et annet.

Traktorgraveren er gjennom årene utviklet til en høyt spesialisert maskin og kalles i dag gravelaster[1].Gravelasteren er altså ikke en traktor og er ikke underlagt Vegdirektoratet men Arbeidstilsynet. Gravelasteren er beskrevet i arbeidsmiløforskriftene og er der betegnet som en masseforflytningsmaskin. Den har sterkere laste og graveutstyr enn de opprinnelige traktorgraverne. Den er en anvendelig allroundmaskin i forbindelse med vedlikeholdsarbeid i kommuner og delvis også i landbruket. Noen større utgaver brukes ved vedlikehold og bygging av jernbane og trikkelinjer

Produsenten JCB har vært så dominerende i det internasjonale markedet for traktorgravere at forkortelsen JCB er gått inn som generisk betegnelse for traktorgraver på engelsk og står oppført i Oxford Dictionary of English til tross for at det er et varemerke for selskapet JCB (J.C.Bamford (Excavators) Ltd.).


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «§ 1-4. Definisjoner:». www.arbeidstilsynet.no (norsk). Besøkt 19. oktober 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]