Traktorgraver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Traktorgraver

Traktorgraver er opprinnelig en traktor med bakmontert graveaggregat. Den første traktorgraver ble bygd av det britiske selskapet JCB i 1953. Det var Joseph Cyril Bamford som hadde idéen til konseptet som raskt ble en suksess. Opprinnelig var maskinen basert på en standard, bensindrevet traktor med påmontert graveaggregat bak og lasteapparat foran. Den første dieseldrevne traktorgraveren ble produsert av Case i 1959.

Traktorgraveren var svært godt tilpasset datidens behov for en maskin som kunne løse mindre graveoppgaver som inntil da hadde blitt utført manuelt. Med bakmontert graveaggregat og frontmontert skuffe var traktorgraveren i stand til å fullføre en rekke forskjellige oppgaver siden den kunne grave, fylle igjen, laste og losse. Den var smidig og svært manøvrerbar, samtidig som gummihjulene gjorde at maskinen kunne transporteres raskt fra ett sted til et annet.

Traktorgraveren er gjennom årene utviklet til en høyt spesialisert maskin, men har beholdt populariteten som en anvendelig allroundmaskin både i forbindelse med nyanlegg og vedlikeholdsarbeid i anleggsbransjen, kommuner og delvis også i landbruket.

Produsenten JCB har vært så dominerende i det internasjonale markedet for traktorgravere at forkortelsen JCB er gått inn som generisk betegnelse for traktorgraver på engelsk og står oppført i Oxford Dictionary of English til tross for at det er et varemerke for selskapet JCB (J.C.Bamford (Excavators) Ltd.).


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikipedia
Du kan lese mer om dette emnet i en lengre artikkel om emnet på Nynorsk Wikipedia kalt «Traktorgravar». Du kan eventuelt også utvide denne artikkelen ved å oversette derifra.