Hopp til innhold

Maskinisten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maskinisten
orig. The Machinist
Generell informasjon
GenrePsykologisk thriller, dramafilm
Utgivelsesår2004
NasjonalitetSpania, Frankrike, Storbritannia, USA
Lengde98 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBrad Anderson Rediger dette på Wikidata
ManusScott Kosar Rediger dette på Wikidata
TemaSamvittighetsnag,[1] Fortregning,[1] traume,[1] forlike seg med fortiden,[1] vrangforestilling,[1] drap[1]
MusikkRoque Baños Rediger dette på Wikidata
FotoXavi Giménez Rediger dette på Wikidata
KlippLuis de la Madrid Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeChristian Bale, Jennifer Jason Leigh, Aitana Sánchez-Gijón, Michael Ironside, Anna Massey, John Sharian, Lawrence Gilliard Jr., Reg E. Cathey, Colin Stinton Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger
FilmselskapParamount Vantage Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Paramount Vantage
Vudu
Movies Inspired
Premiere(r)11. november 2004 (Tyskland)[2]
2004
UtmerkelserIgnotus Award for Best Audiovisual Production (2005)[3]
Eksterne lenker

The Machinist er en psykologisk thriller fra 2004 regissert av Brad Anderson, etter et manus skrevet av Scott Kosar. Hovedrollen spilles av Christian Bale, som en maskinist som sliter med paranoia og hallusinasjoner fordi han aldri klarer å sove. Jennifer Jason Leigh, Aitana Sánchez-Gijón, John Sharian og Michael Ironside spilte andre roller.

Handling[rediger | rediger kilde]

Trevor Reznik sliter med søvnløshet, noe som har ført til at han har blitt avmagret. Hans utseende og oppførsel gjør at kollegaene hans holder seg unna ham, og er han involvert i en ulykke, som får kollegaen hans Miller til å miste den venstre armen. Trevor, som ble distrahert av en ukjent kollega ved navn Ivan, får skylden for denne ulykken. Men ingen andre ved fabrikken kjenner noen som heter Ivan, og de påstår at det ikke finnes noen ansatte der med det navnet. Trevor blir sammen med Stevie, en prostituert og med Maria, en servitør. Trevor blir hjemsøkt av korte glimt av tilbakevendende bilder, og ting som sigarett-tenneren i bilen hans. En rekke mystiske post-it-lapper dukker opp på kjøleskapet hans, som viser et Hangman-spill.

Disse vage hendelsene sender Trevor videre inn i paranoia, samtidig som han forsøker å etablere et forhold til Maria. Trevor går sammen med henne i en fornøyelsespark sammen med sønnen hennes Nicholas. Men en av attraksjonene der viser stadig mer urovekkende bilder etter hvert som den skrider frem, helt til alle de blinkende lysene får Nicholas til å få et epileptisk anfall. Trevor er ikke lenger i stand til å tenke klart, og mistenker at alle de bisarre hendelsene er et forsøk på å gjøre ham sinnssyk. En dag oppdager han et fotografi av Ivan som er på fisketur sammen med Trevors kollega Reynolds, som han oppdager i Ivans lommebok etter at Ivan legger igjen lommeboken sin i en pub. En annen nesten-ulykke på jobben får Trevor til å få et raseri-anfall mot kollegaene sine, og på grunn av dette får han umiddelbart sparken.

Trevor blir stadig mer distrahert, og glemmer å betale strøm-regningene sine. Dette gjør at elektrisitet til leiligheten hans blir koblet fra. En mørk, tyktflytende væske begynner å dryppe ut av fryseren, og dekker døren på kjøleskapet med striper av noe som ser ut til å være blod. Etter flere forsøk på å konfrontere Ivan, forsøker Trevor å spore opp bilskiltet til Ivans bil. Men han blir ytterligere forvirret når han får beskjed om at den aktuelle bilen er hans egen, og at bilen ble vraket for ett år siden. Når han reiser hjem til Stevie blir han forstyrret når han oppdager et fotografi av Ivan og Reynolds i hjemmet hennes. Trevor anklager henne for å ha konspirert mot ham. Stevie blir forvirret og sier at fotografiet er av Reynolds og Trevor, men Trevor nekter å se på fotografiet. Etter en voldsom krangel kaster Stevie ham ut av hjemmet hennes.

Han går til restauranten hvor Maria arbeider, men blir fortalt av en ukjent servitør at de aldri har hatt noen ansatt der som heter Maria. Trevor ser Ivan ta med seg Nicholas inn i leiligheten til Trevor. Men han finner ikke Nicholas i leiligheten. Trevor konfronterer Ivan på badet, og tror at Ivan har drept Nicholas og kroppen hans er i badekaret. Han angriper derfor Ivan, og tilsynelatende dreper ham. Han trekker dusj-forhenget til side, men oppdager at badekaret er tomt. Han åpner kjøleskapet, men oppdager råtnende fisk. Han innser til slutt at det virkelig var ham selv sammen med Reynolds på fotografiet - akkurat som Stevie hadde sagt. Men Trevor hadde tidligere hallusinert Ivans tilstedeværelse på fotografiet. Trevor planlegger å kvitte seg med Ivans kropp, men Ivans kropp forsvinner.

Omsider husker Trevor hva som egentlig skjedde ett år tidligere: En frisk Trevor kjørte over og drepte en gutt (identisk med Nicholas) etter å ha tatt øynene fra veien for å bruke sigarett-tenneren i bilen. Guttens mor (identisk med Maria) var vitne til denne hendelsen. Men Trevor flyktet fra åstedet i bilen sin, og den resulterende skyldfølelsen var grunnen til hans søvnløshet, avmagring og hallusinasjoner. Ivan var et resultat av Trevors fantasi, og en manifestasjon av hans skyldfølelse etter at han drepte Nicholas. Han vurderer å reise til flyplassen for å stikke av, men kjører i stedet til politiet. Han blir akkompagnert av en taus men oppmuntrende Ivan, som tar et godkjennende farvel med ham utenfor stasjonen når han går inn for å innrømme sitt ansvar i Nicholas sitt dødsfall. To politifolk låser Trevor i en celle, hvor han endelig klarer å sove for første gang på ett år.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Christian Bale som Trevor Reznik
 • Jennifer Jason Leigh som Stevie
 • John Sharian som Ivan
 • Aitana Sánchez-Gijón som Maria
 • Michael Ironside som Miller
 • Lawrence Gilliard Jr. som Jackson.
 • Reg E. Cathey som Jones
 • Anna Massey som Mrs. Shrike
 • Matthew Romero som Nicholas
 • Robert Long som Furman
 • Colin Stinton som inspektør Rogers
 • Craig Stevenson som Tucker

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d e f (på en) The Machinist, Composer: Roque Baños. Screenwriter: Scott Kosar. Director: Brad Anderson, 11. november 2004, ASIN B000I52LUO, Wikidata Q845252, http://www.themachinistthemovie.com/ 
 2. ^ Lexikon des internationalen Films[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ www.aefcft.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]