Post-it

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Post-it lapper

En Post-it-lapp, også kalt Sticky Note eller notatlapp, er en notisblokk hvor hvert blad har en stripe med svakt klebende lim på baksiden som kan gjenbrukes, slik at lappen kan festes på for eksempel et annet papir uten at dette blir skadet av limet. Selv om de nå er tilgjengelig i et stort antall farger, former og størrelser, er de oftest kvadratiske eller rektangulære og med en gul farge. Den opprinnelige versjonen var et kanarigult kvadrat med 7,5 cm sidelengde.

Post-it ble oppfunnet i 1968 av 3Ms Art Fry, som brukte et lim som var utviklet av forskeren Spencer Silver. Inntil 1990 (da patentet gikk ut) ble de kun produsert på 3Ms anlegg i Cynthiana, USA. Selv om andre firmaer nå produserer klebrige og gjenbrukbare notisblokker av denne typen, blir likevel brorparten av slike lapper produsert i Cynthiana.

Navnet «Post-it» og den kanarigule fargen er registrerte varemerker for 3M. «Sticky Note» er et varemerke for Société Bic. Generiske termer inkluderer «gule lapper» og «selvheftende notatblokk». For å dra nytte av suksessen med merkevaren, produserer 3M andre produkter relatert til Post-it-konseptet.