Anna Massey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anna Massey i filmen Bunny Lake Is Missing fra 1965.

Anna Massey (født 11. august 1937 i West Sussex i England, død 3. juli 2011[1]) var en engelsk skuespiller. Hun var datter av den britiske skuespillerinnen Adrianne Allen og den canadisk-fødte Hollywood-skuespilleren Raymond Massey. Hennes avdøde bror Daniel Massey var også en skuespiller. Hun var niesen til Vincent Massey som var generalguvernør i Canada.

Massey var på teaterscenen allerede som tenåring og fikk sin filmdebut i 1958. I 1960 spilte hun et potensielt mordoffer i Michael Powells kult-thriller Peeping Tom. Hun opptrådte også sammen med broren Daniel en gang da de spilte dødelige søsken i skrekkfilmen The Vault of Horror fra 1973.

Massey foretok sporadiske opptredener på film og teater men hun har jobbet oftere på TV, for eksempel i dramaserier som The Pallisers (1974). Hun hadde også forskjellige roller i britiske komiserier som f. eks. The Darling Buds of May (1991) og The Robinsons (2005). Hun har også opptrådt i en rekke mysterie-og grøsserserier på britisk TV, blant annet i episoder av Inspektør Morse og i Midsomer Murders. Hun er fortelleren i serien Sceptred Isle på BBC Radio. Hun spilte også karakteren som Josephine Daunt i Daunt og Dervish på BBC radio.

I 1986 ble Massey tildelt British Academy Award for beste kvinnelige hovedrolle for sin rolle i Hotel du Lac. Den 31. desember 2004 ble hun utnevnt til kommandør (CBE) av Order of the British Empire for sine innsats innen britiske TV, film og radio. Hun publiserte en selvbiografi i 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Anna Massey», The Telegraph, 4. juli 2011. Besøkt 4. juli 2011.