Mary Ingalls

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mary Ingalls
MaryIngalls 1.jpg
Født10. jan. 1865[1]Rediger på Wikidata
WisconsinRediger på Wikidata
Død20. okt. 1928[1]Rediger på Wikidata (63 år)
Keystone, Sør-DakotaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Utdannet ved Iowa Braille and Sight Saving SchoolRediger på Wikidata
Far Charles IngallsRediger på Wikidata
Mor Caroline IngallsRediger på Wikidata
Søsken Laura Ingalls Wilder, Carrie Ingalls, Grace IngallsRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt De Smet CemeteryRediger på Wikidata
Utmerkelser National Cowgirl Museum and Hall of FameRediger på Wikidata

Mary Amelia Ingalls (født 10. januar 1865, død 20. oktober 1928) var storesøster av forfatteren Laura Ingalls og kjent fra Huset på prærien.

Hun ble født utenfor den lille byen Pepins av foreldrene Caroline Ingalls og Charles Ingalls, som det første av fem barn. Laura beskrev Mary som ei snill og rolig jente.[trenger referanse] Dette kom også til uttrykk da hun i en alder av 14 år ble rammet av skarlagensfeber, et alvorlig tilfelle av meslinger og et hjerneslag og på toppen av det hele mistet synet, uten at hun skal ha klaget over det én eneste gang.[trenger referanse]

Det samme året flyttet hun og familien hennes til De Smet i det som en gang het Dakota Territory. To år etter at de flyttet dit fikk foreldrene god nok økonomi til å kunne sende henne til en skole for blinde (The Iowa College for the Blind) i Vinton i Iowa. På den tiden var det vanlig at de pårørende fikk offentlig økonomisk støtte slik at de kunne sende sine blinde til denne skolen, selv om Laura ikke skrev om dette i sine bøker.[trenger referanse]

Åtte år senere gikk hun ut av skolen og flyttet hjem igjen til foreldrene i De Smet. Etter deres død flyttet hun til søsteren Grace og bodde sammen med henne, og deretter til Carrie hvor hun tilbragte sine siste leveår.

Ingalls døde av lungebetennelse og komplikasjoner av slag.[trenger referanse] I dag ligger hun begravet sammen med resten av familien, med unntak av Laura, i De Smet.

I media[rediger | rediger kilde]

  • Melissa Sue Anderson spilte rollen som Mary Amelia Ingalls i TV-serien "Det lille huset på prærien" i sesong 1-7 og 2 episoder i sesong 8 (1974–1982) og i filmen "Little House Years" (1979)
  • Barbara Jane Reams og Alexandra Smith spilte rollene som Mary Amelia Ingalls (Alexandra Smith spilte den unge Mary) i TV-filmen Bortenfor prærien: Laura Ingalls Wilders «sanne» historie (2000)
  • Danielle Chuchran spilte rollen som Mary Amelia Ingalls i ABC sin miniserie om Det lille huset på prærien (2005)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, oppført som Mary Amelia Ingalls, Find a Grave 3952, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]