Carrie Ingalls

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carrie Ingalls
CarrieIngalls 1.jpg
Født3. aug. 1870Rediger på Wikidata
Montgomery CountyRediger på Wikidata
Død2. juni 1946[1]Rediger på Wikidata (75 år)
KeystoneRediger på Wikidata
Beskjeftigelse TypesetterRediger på Wikidata
Ektefelle David Swanzey (19121938)Rediger på Wikidata
Far Charles IngallsRediger på Wikidata
Mor Caroline IngallsRediger på Wikidata
Søsken Mary Ingalls, Laura Ingalls Wilder, Grace IngallsRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt De Smet CemeteryRediger på Wikidata
Utmerkelser National Cowgirl Museum and Hall of FameRediger på Wikidata

Caroline Celestia «Carrie» Ingalls Swanzey (født 3. august 1870, død 2. juni 1946) var en av forfatteren Laura Ingalls Wilders søstre og det tredje av familiens fem barn. Hun ble født ikke langt fra Independence, Kansas.

Ifølge storesøstera Laura, var det Carrie som hadde slitt mest med tanke på helsa i løpet av- og etter "den lange vinteren". I kapittel 12 i boka Little Town on the Prairie sier Laura at Carrie ikke kom seg etter den lange vinteren som hun skulle. Hun var ikke konstant syk, men hun hadde ikke den samme robuste helsa som de andre i familien hadde. Laura fortalte også at hun om morgenene f. eks. kunne huske leksene i staving, men da læreren, Eliza Jane Wilder, skulle kalle henne frem til tavla for å stave det hun lærte, hadde hun som regel så vondt i hodet at hun ikke klarte å stave det hun skulle. Dette førte til at hun ble unødig hardt straffet ved at hun måtte skrive tre ord korrekt 50 ganger hver, noe som startet en «krig» mellom Laura, Carrie og lærerinna. (Laura og Carrie ble en dag sendt hjem fra skolen for resten av den dagen, og når Laura og Carrie møter på skolen dagen etter, begynner en periode på flere uker med bråk, spetakkel og uorden mellom alle elevene og læreren.)

Etter å ha tilbragt den siste delen av tenårene med å reise rundt for å prøve å finne et mer komfortabelt klima (hun kom tilbake til De Smet hver gang), begynte hun å jobbe for avisen De Smet News som en trykker før hun etterhvert begynte å jobbe for andre aviser over hele delstaten. Da Carrie var 41 år gammel, i august 1912, giftet hun seg med enkemann David N. Swanzey, best kjent for å ta del i navngivningen av Mount Rushmore. De fikk ingen barn sammen; David hadde to fra hans tidligere ekteskap. Den 8. april 1938 døde ektemannen hennes.

Etter at foreldrene Charles, Caroline og søstera Grace døde, var det Carrie som tok seg av Mary. Da Laura begynte å dele på barndomsminnene hennes i "Little House"- bokserien, var Carrie en entusiastisk medhjelper. Hun hjalp til med å dele minnene med Laura, og hun komplimenterte Laura da Laura skulle utgi den siste boka, "These Happy Golden Years". Carrie døde den 2. juni 1946, 75 år gammel i Keystone, Sør-Dakota, av en komplisert form for diabetes, en sykdom som både Laura og Grace døde av. Hun ligger begravet i De Smet Cementry.

I media[rediger | rediger kilde]

  • I sesong 1-8 (1974–1982) TV-serien "Det lille huset på prærien" og i filmen "Little House Years" (1979) spilte de identiske tvillingene Lindsay og Sidney Greenbush rollen som Carrie Celestia Ingalls Swanzey.
  • Haley McCormick spilte rollen som Carrie Celestia Ingalls Swanzey i TV-filmen "Bortenfor prærien: Laura Ingalls Wilders 'sanne' historie" (2000).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Find a Grave, oppført som Caroline Celestia Swanzey, Find a Grave 3953, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]