Charles Ingalls

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charles Ingalls
Født10. jan. 1836[1]Rediger på Wikidata
Cuba, New York (New York)[2][3]
Død8. juni 1902[1]Rediger på Wikidata (66 år)
De Smet (Sør-Dakota)[4][5][6]
BeskjeftigelseBonde, tømrer Rediger på Wikidata
EktefelleCaroline Ingalls (18601902)
FarLansford Whiting Ingalls[7]
MorLaura Louise Ingalls[7]
BarnLaura Ingalls Wilder
Mary Ingalls
Carrie Ingalls
Grace Ingalls
NasjonalitetUSA
GravlagtDe Smet Cemetery

Charles Philip Ingalls (født 1. januar 1836 i Cuba i New York, død 8. juni 1902 i De Smet i Sør-Dakota) var en amerikansk mann som var far til forfatteren Laura Ingalls Wilder, kjent for sin bokserie Det lille huset på prærien, hvor også Charles Ingalls er skildret.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Charles Philip Ingalls ble født den 10. januar 1836 i Cuba, New York. Han var det andre av i alt ni barn av Landsford Whiting Ingalls og Laura Louise Colby Ingalls, som Laura i sin første bok, «Little House in the Big Woods» (Det lille huset i den store skogen) kalte for «Grandpa» og «Grandma». I 1840 flyttet familien fra New York til byen Elgin i delstaten Illinois, før de flyttet videre til Wisconsin. Der møtte han på Caroline Ingalls, som han giftet seg med den 1. februar 1860. Sammen fikk de fem barn: Mary Amelia Ingalls, Laura Elizabeth Ingalls Wilder, Caroline «Carrie» Celestia Ingalls Swanzey, Charles Frederick «Freddie» Ingalls og Grace Pearl Ingalls Dow.

I Lauras bøker beskrives Charles som en mann med mye vandrelyst; han likte ikke å oppholde seg på tett befolkede steder. Først tok han med seg Caroline til Pepins i Wisconsin (huset ble bygd ca 14 km fra Pepins). Etter at Mary og Laura ble født (Laura var ett år gammel), flyttet de til Kansas hvor Carrie ble født. Da de etter et år i Kansas, og bare noen uker etter Carries fødsel fikk vite at de bodde på indiansk territorium, flyttet de tilbake til Wisconsin, for så å flytte til Walnut Grove, Minnesota. Deretter tilbragte de et år i Iowa før de flyttet tilbake til Walnut Grove, for deretter å flytte til De Smet i det som den gang het Dakota-territoriet (De Smet ligger i dag i Sør-Dakota) hvor han slo seg ned. Da hadde han lovet Caroline at de ikke skulle flytte mer, fordi Caroline blant annet var bekymret for barnas utdannelse.

Etter at de flyttet til De Smet holdt Charles på med gårdsbruk i noen år, men etter at han hadde oppfylt kravene til Homestead Act, solgte han gården og bygde et hjem på Third Street i De Smet. Der bodde han resten av livet. Den 2. juni 1902 døde Charles av hjerteproblemer, 66 år gammel.

I media[rediger | rediger kilde]

  • Michael Landon spilte rollen som Charles Philip Ingalls i TV-serien Det lille huset på prærien i sesongene 1-8 (1974–1982) og «Little House Years» (1979). Han hadde også en gjesterolle som Charles i sesong 9 og 2 av de etterfølgende filmene «Little House: Look Back to Yesterday» (1983) og «Little House: The Last Farewell» (1984).
  • Mathew Laborteaux spilte rollen som den unge Charles Philip Ingalls i episoden «A Journey in the Spring» i sesong 3 (1976) og «I Remember, I Remember» i sesong 4 av Det lille huset på prærien (1977).
  • Richard Thomas hadde rollen som Charles Philip Ingalls i TV-filmene «Bortenfor prærien: den sanne historien om Laura Ingalls Wilder» (2000 og 2002)
  • Cameron Bancroft hadde rollen som Charles Philip Ingalls ABCs miniserie om Det lille huset på prærien (2005).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, oppført som Charles Phillip Ingalls, Find a Grave-ID 3950, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.waymarking.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ familytreemaker.genealogy.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ bgill1963.tripod.com[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.genealogymagazine.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ arkiveringsdato 2. mai 2015, arkiv-URL web.archive.org, www.aph.org[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b Geni.com[Hentet fra Wikidata]