Hopp til innhold

Soroptimist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Soroptimist International (SI) er en verdensomspennende organisasjon for yrkeskvinner, som er tilknyttet FN med representanter i FNs organer. Soroptimistene har konsultativ status i FN og Europarådet.

Fra kvinne til kvinne[rediger | rediger kilde]

Det globale kvinnenettverket har som overordnet mål å arbeide for å bedre livene til kvinner og barn verden over. Organisasjonen er partipolitisk og religiøst nøytral, og er en sammenslutning av klubber som arbeider for internasjonal forståelse, vennskap, styrking av menneskerettigheter, bedring av kvinners stilling i alle samfunn i tillegg til respekt og forståelse for andres arbeid.

Soroptimist International har ca 66 000 medlemmer i 122 land. Soroptimist Norway har ca 1 300 medlemmer fordelt på 50 klubber over hele landet, og er en del av Soroptimist International (SI) gjennom SI Europaføderasjonen (SIE).

Historie[rediger | rediger kilde]

Soroptimist International ble grunnlagt 3. oktober 1921 i byen Oakland i California.

I årene fra 1921 til 1926 ble det startet en rekke nye soroptimistklubber i USA. I 1924 ble den første europeiske klubben stiftet i Paris.

Den første soroptimistklubben i Norge ble startet i Oslo i 1933.

Soroptimistene er opptatt av å bedre kvinners stilling i alle samfunn. Soroptimistene er en global stemme for kvinner gjennom engasjement lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Under 2. verdenskrig (1940-1945) var soroptimistene i Amerika og England aktive i ulike former for hjelpearbeid.

I 1948 ble SIA tildelt konsultativ status i UNESCO, FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. I 1950 fikk organisasjonen rådgivende status i ECOSOC, som er FNs forum for behandling av økonomiske og sosiale spørsmål. I 1966 fikk soroptimistene rådgivende status i UNICEF, som er FNs barnefond. I 1975 arrangerte FN sin første verdenskonferanse om kvinner, og soroptimistene deltok her.

Norske soroptimister startet i 1985 et eget utdanningsfond der stipendene går til kvinner i land som står på UDs DAC-liste (Development Assistance Committee).


Referanser[rediger | rediger kilde]