Martin Fröst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Martin Fröst
Født 14. desember 1970
Sundsvall
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser Litteris et Artibus, Léonie Sonnings musikkpris, Q668053

Martin Fröst (født 14. desember 1970 i Sundsvall i nord-Sverige) er en svensk klarinettist. Han begynte først å spille fiolin som seksåring, men fotball og basket var mer interessant, så han la den bort. Da han ble ni, begynte han å spille klarinett, og da han var 15, flyttet han til Stockholm, der han studerte musikk. Senere studerte han også i Hannover.

I dag er han en av verdens ledende klarinettsolister. Frösts repertoar består i følge ham selv av 80 % klassisk musikk, og resten samtidsmusikk og nye prosjekter. Hvert år uroppfører han ett nyskrevet verk. Et av hans mest kjente prosjekter i Sverige, er "No Strings Attached", som han og blant andre mezzosopranen Malena Ernman spilte i. Han har også satt sammen musikkdramaet "B A C H" – Beyond All Clarinet History – som vil bli spilt i 2008 og 2009, og er en fusjon mellom Bach og nyskrevet musikk.

Martin Fröst har spilt inn flere CDer siden debuten "French Beauties and Swedish Beasts" sammen med pianisten Roland Pöntinen i 1994. På disse finnes blant annet Mozart, Carl Nielsen, Kaleiv Aho og Webers klarinettkonserter, i tillegg til en rekke verk for klarinett og piano.

Sammen med pianisten Christian Ihle Hadland overtar Fröst som kunstnerisk leder for Kammermusikkfestivalen i Stavanger 15. september 2009.

Fröst ble i 2012 tildelt den svenske medaljen Litteris et Artibus.[1]

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Medaljförläningar 28 januari 2012, Sveriges kungahus.
  2. ^ Dagens Nyheters kulturpris til Martin Fröst (svensk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


musikerstubbDenne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.