Mark Joseph Seitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mark Joseph Seitz
Født10. jan. 1954Rediger på Wikidata (70 år)
Milwaukee
BeskjeftigelseKatolsk prest (1980–), katolsk biskop (2010–), diakon (1980–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedDuquesne University
University of Notre Dame
Saint John’s University
NasjonalitetUSA
Våpenskjold
Mark Joseph Seitzʼ våpenskjold

Kartet viser kirkeprovinsen San Antonio; markert er både bispedømmet Dallas og bispedømmet El Paso.

Mark Joseph Seitz (født 10. januar 1954 i Milwaukee i Wisconsin i USA) er katolsk biskop av El Paso.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Mark Seitz, den eldste av ti søsken, begynte på presteseminaret i 1972 og studerte filosofi og teologi ved University of Dallas.

Prest[rediger | rediger kilde]

Biskopen av Dallas, Thomas Ambrose Tschoepe, presteviet ham den 17. mai 1980. Fra 1985 til 1994 var han professor i liturgiske studier og sakramental teologi ved University of Dallas. Han var også blant annet prorektor ved presteseminaret.

Hjelpebiskop i Dallas[rediger | rediger kilde]

Pave Benedikt XVI utnevnte ham til titulærbiskop av Cozyla og hjelpebiskop i Dallas den 11. mars 2010. Han ble ordinert til biskop av biskopen av Dallas, Kevin Joseph Farrell, den 27. april samme år; medkonsekratorer var Michael Gerard Duca, biskop av Shreveport, og Charles Victor Grahmann, biskop emeritus av Dallas.

Biskop av El Paso[rediger | rediger kilde]

Pave Frans utnevnte ham til biskop av El Paso den 6. mai 2013. Innsettelsen i embedet fulgte den 9. juli samme år.

Den 27. juni 2019 eskorterte Seitz og flere medlemmer av Hope Border Institute i El Paso syv sentralamerikanske asylsøkere til Santa Fe International Bridge i Ciudad Juárez i Mexico for å hjelpe dem med å søke asyl i USA.[1]

Den 18. juli 2017 utstedte biskop Seitz et hyrdebrev om immigrasjon der han sa at «valgte ledere ennå ikke har opparbeidet moralsk mot til å vedta en permanent og omfattende innvandringsreform» og berømmet innsatsen til de «heroiske individer, familier, prester, ordenssøstre, menigheter og institusjoner som stiller opp til tjeneste for migranter og flyktninger» og kampanjen «mot militariseringen av våre grenser». Han uttrykte bekymring for innvandrerfamilier som frykter separasjon og for rettshåndhevere som «setter livet på spill for å stanse strømmen av våpen og narkotika», men som er «plaget i samvittigheten av splittende politisk retorikk og nye påbud som kommer fra Washington, D.C.» Han fordømte profittbaserte innvandreranlegg, den fiendtlighet som utvises mot asylsøkere, og «nedlatenheten om våre muslimske brødre og søstre».[2]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Texas Bishop helps migrant family cross into U.S. on asylum trek». America Magazine (engelsk). 28. juni 2019. Besøkt 21. januar 2020. 
  2. ^ Guidos, Rhina (18. juli 2017). «Bishop Mark Seitz denounces hateful words, militarization of border». National Catholic Reporter. Catholic News Service. Besøkt 20. juli 2017. 
  3. ^ http://www.catholic-hierarchy.org seitzm, lest 24. januar 2024