Marit Grønhaug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marit Grønhaug
Født1. mars 1941[1][2]Rediger på Wikidata
Død16. aug. 2021[1][3]Rediger på Wikidata (80 år)
BeskjeftigelseSkuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Marit Grønhaug (født 1. mars 1941, død 16. august 2021) var en norsk skuespiller. Hun var ansatt ved Teatret Vårt i Molde fra 1972, ved Fjernsynsteatret 1978–1982, deretter i en årrekke ved Rogaland Teater. Grønhaug fikk sitt gjennombrudd 1979 i fjernsynsserien Svarta Björn og var en sterk og bemerkelsesverdig Medea i Pål Løkkebergs nyskapende fjernsynsversjon av den greske tragedien (1983).

Ved Rogaland Teater videreutviklet hun sitt talent for å spille viljesterke, kompliserte kvinneskikkelser i roller som Blanche i Tennessee Williams' En sporvogn til begjær, Dronningen i William Shakespeares Hamlet og tittelrollen i Henrik Ibsens Hedda Gabler. Hun spilte også i Thomas Bernhards Teatermakeren der hun ifølge Aftenbladets anmelder var «majestisk grotesk i en trossende tilstedeværelse som siver ut av ansiktsmimikk og kroppspråk». I senere år hadde Grønhaug også instruktør-oppgaver, blant annet regien på urpremieren av Jon Fosses stykke Vinter som var skrevet for årtusenskiftet. Hun regisserte også August Strindbergs Den sterkeste.

Hun hadde en filmrolle i Knut Andersens Karjolsteinen (1977), som bygde på en roman av Sigbjørn Hølmebakk.

Hun bodde en lengre periode i Sverige, før hun flyttet til Oslo i 2019. Hun døde på Lovisenberg sykehus etter kort tids sykdom.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b wang.vareminnesider.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Marit_Grønhaug[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Marit Grønhaug er død»[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]