Hopp til innhold

Margarinfabrikken Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Margarinfabrikken
Beliggenhet
AdresseStavangergaten 42
LandNorge
OmrådeBjølsen
StedOslo
FormålFabrikk
Kart
Margarinfabrikken Norge
59°56′37″N 10°45′29″Ø

Margarinfabrikken Norge er et norsk aksjeselskap som ble stiftet i 1910,[1] og som hadde fabrikkvirksomhet i Bodø, Tromsø og på Bjølsen i Oslo. Firmaet ble kjøpt opp av Norges Kooperative Landsforening (NKL) i 1911.

Fabrikkbygningen i Oslo[rediger | rediger kilde]

Margarinfabrikken Norges bakside (sett fra Voldsløkka) i Oslo

Fabrikkbygningen på Bjølsen (Stavangergata 42) ble bygget mellom 1926 og 1927 og satt i drift i 1929, noe som blant annet var starten på NKLs industrivirksomhet. Arkitekten bak bygningen er Thorvald Astrup. Bygningen er konstruert kraftig og har fem etasjer, med smale vertikale åpninger i fasaden mellom andre og fjerde etasje, noe som skaper en regelmessig søylestruktur. Første etasje har rundbuede vinduer, mens trappetårnet i femte etasje har en kuppel. Det har også vært en portbygning som tilbygg over to etasjer. Stavangergata 42 er oppført på byantikvarens gule liste, og hovedbygningen har vernestatus bevaringsverdig.

Margarinfabrikken Norge i Oslo ble solgt for 47 millioner kr i 2006 til Omsorgsbygg Oslo KF, som bygde om fabrikken til Norges største barnehage. Barnehagen åpnet offisielt høsten 2010 og huset da 16 avdelinger og 288 plasser (storbarnsekvivalenter). Byggets karakter gir muligheter til spennende temarom, blant annet klatrerom og vannlekerom. Barnehagens utearealer er et større utendørsanlegg for opphold, leke- og læringsaktiviteter for barnehagen.

Bodø[rediger | rediger kilde]

I 1936 åpner Margarinfabrikken Norge i Bodø.

Tromsø[rediger | rediger kilde]

I 2003 selges Margarinfabrikken Norge på Elverhøy i Tromsø.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]