Stavangergata (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stavangergata
Stavangergata sett fra Lisa Kristoffersens plass
Basisdata
NavnStavangergata (146B)
LandNorge
StrøkBjølsen
BydelSagene
KommuneOslo
Kommunenr0301
NavnebakgrunnStavanger
TilstøtendeKongsvingergata, Sarpsborggata, Holmestrandgata

Kart
Stavangergata
59°56′33″N 10°45′20″Ø

Stavangergata (1-43, 36-46B) er en gate i Oslo i bydel Sagene. Den går fra øvre del av Nordre Gravlund i krysset Uelands gate/Jutulveien til Lisa Kristoffersens plass.

Langs gaten ligger blant annet Voldsløkka Stadion, Hjemmets Kolonihager – med gateadresse Sarpsborggata – og Margarinfabrikken Norge.

Noen av nødboligene i Stavangergata som sto til utpå 1930-tallet.

På begynnelsen av 1900-tallet var gaten dominert av små, lave trehus reist som nødboliger etter initiativ av Sofus Arctander, som også var en av initiativtakerne til Arctanderbyen. Brakkene i Stavangergata gikk under navnet Arctanderbrakkene og sto frem til cirka 1936.

Om man starter fra rundkjøringen hvor Jutulveien, Uelandsgate og Stavangergata møtes ligger Voldsløkka borettslag på høyre side. Nummer 1-5 hører til Stavangergata. Oppover på venstre side ligger Voldsløkka hele strekningen med Voldsløkka Stadion et stykke opp. Rett bak Voldsløkka borettslag kommer Kongsvingergata inn fra høyre, deretter følger Hjemmets Kolonihager og Sarpsborggata.

På en liten bakke på høyre side ligger fire blokker på syv og åtte etasjer, to av dem har adresse til Stavangergata - nummer 23 og 25. Blokkene er reist på tomten etter Bjølsen gård; Bjølsen Søndre og Bjølsen Nordre, dagens Bjølsenparken tilhørte gården. Begge ble revet i 1971. Opprinnelig var blokkene for ansatte ved Ullevål sykehus.

På samme side ligger Bjølsen borettslag med nummer 29-41 og gatekunst prosjektet "Bjølsenveggen" inn mot Holmestrandgata. På den andre siden Margarinfabrikken barnehage i det tidligere fabrikklokalet til Margarinfabrikken Norge.

Nummer 44 er en OBOS-blokk i mur fra 1949, opprinnelig reist som Bussførernes Borettslag. I første etasje var det fra 1950 Samvirkelagsbutikk. Nummer 46 er også en blokk, den sto ferdig i 1955 og var reist som en hybelblokk. Bygningen har en åpning i midten med gjennomgang til/fra Lisa Kristoffersens plass/Voldsløkka. Bjølsen Kafé drevet av samvirkelaget hadde drift i første etasje fra 1956.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]