Mareminehollet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Mareminehollet minnepark

Mareminehollet eller Mareminehaalle eller Niels Klims hule ligger i Rothaugsfjellet som er en høyde mellom Skuteviken og Sandviken i Bergenhus bydel i Bergen

Bergen Byleksikon opplyser om at navnet har sammenheng med det danske mareminde, som kan bety heks eller havfrue; en slik skal ifølge sagnet ha bodd her inne. Det skal og ha vært brutt stein til ballast nedenfor på 1800-tallet og derav maremine i betydning steinbrudd ved sjøen ifølge Sandviksnytt nr 3 1963.

Mareminehollet har fått sin historie tilknyttet Ludvig Holbergs roman av 1741 Niels Klims reise til den underjordiske verden der Niels Klim drar på en underjordisk reise gjennom nettopp Mareminehollet etter hva tradisjonen forteller (omdiskutert ut fra at det og kan være via en ukjent huleinngang på Fløyen).

Mareminehollet begynner som en krypegang som etter 10 meter utvider seg til en liten mini hall med såvidt ståhøyde. Lenger inn er det neppe mulig å komme da Rothaugsfjellet også rommer et tilfluktsrom som ble skutt inn på tvers av hulen på 1960-tallet.

I anledning Ludvig Holbergs 300 års fødselsår ble det i 1984 anlagt en liten platting med trapp og benk og satt opp en minneplakett ved huleinngangen. Før denne tid var hulen mer ukjent, med unntak av at Sandviksgutter og Bergensere visste at her hadde bodd en havfrue den gang havet stod høyere og hulen lå i sjøkanten, eller kanskje en heks senere. Det verserte også historier om at man kunne gå inn hit og komme ut igjen på andre siden av byen eller på Fløyen.

Minneplaketten ved huleinngangen lyder:
"Ludvig Holberg 1684-1754"
"Nicolai Klimii iter subterraneum Mareminehollet"
"Her lot vår Ludvig Holberg Niels Klim ned deise -
så sier gammel Bergensk tradisjon -
som anfang til en underjordisk reise,
en lærerik, men farlig ekskursjon.
Baronen svek dog ei sin venn,
han tok ham – gjennom hollet – opp igjen!"
"Satt opp i 1984"
"Trehundreåret for Ludvig Holbergs fødsel"

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]