Manna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For musikkgruppen Manna, se Manna (band)

Manna er føden som i følge Mosebøkene ble gitt fra Gud til jødene i ørkenen på mirakuløst vis, manna fra himmelen. Israelittene hadde tilgang på manna helt til de begynte å høste av jorden i sitt nye hjemland. Moderne historikere antar manna dreide seg om spiselige produkter fra diverse kaktussorter tilgjengelige i Sinai-ørkenen eller gresshopper som var tillatt å spise (kosher).

Manna brukes også som betegnelse på enhver gudegitt eller åndelig næring.

Utvinning av manna[rediger | rediger kilde]

Manna utvinnes fra mannaask (Fraxinus ornus) på Sicilia og i Calabria. En lager snitt i stammen og la sevje renne ut. For å høste en viss mengde er det nødvendig å gjøre et snitt daglig og ca. en gang i uken skrape fra stammen med spesielt utstyr. Fersk sevje har en fiolett farge og er bitter. Smaken blir søt etter stivning og fargen blir hvit innen en uke.

Bruk av manna[rediger | rediger kilde]

Manna har vært brukt som avføringsmiddel av arabiske leger. Den har vært anbefalt mot forskjellige sykdommer i indre organer, i luftveiene og senere i slankekurer. Mange kreftpasienter brukte manna i håp om å bli helbredet.

Manna brukes idag som et mildt avføringsmiddel, særlig hos barn. Smaken er søtlig på grunn av høyt innhold av monosakkarider. Manna fra manna-ask inneholder opptil 50 % mannitol, hvorav navnet), og den lakserende effekten er vesentlig på grunn av osmotisk binding av vann i tarmen. Manna er et av innholdsstoffene i hamburgerte.

Mysterier[rediger | rediger kilde]

Fra Algerie, Tyrkia, Iran, Sinai og Kirgisistan sies da at folk finner manna på bakken. Blant annet i Tyrkia plukkes mannaen opp og brukes til brødbaking, mens i andre land blir det mat for buskapen. Da manna falt ned på øya Hormuz i Persiabukta mente europeiske forskere, som da jobbet der, at det dreiet seg om frø fra tamarisktrær som hadde blåst over havet. Israelske botanikere og entomologer hadde imidlertid observert hvordan små insekter opptok næring fra tamarisktreet for så å skille det ut i et sukkeraktig sirupsstoff. Dette krystalliserte seg videre til korn som enten ble værende på grenen eller falt ned.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]