Hamburgerte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hamburgerte er en klassisk drogeblanding fra apotekene til bruk mot obstipasjon (forstoppelse).

Bakgrunnen for navnet er en oppskrift fra 1852 i farmakopeen for Hamburg, Codex medicamentorius Hamburgensis. Oppskriften fikk etterhvert navnet Species laxantes Hamburgensis og tok i Skandinavia over for en fransk oppskrift fra 1500-tallet kalt Species laxantes St. Germain. Årsaken til Hamburgerteens popularitet var at den inneholdt manna i stedet for sukker som var meget kostbart på den tiden. Nå er det i praksis Frogner apotek i Oslo som står for den vesentlige delen av produksjonen i Norge.

Hamburgerte hadde en renessanse på 1970- og 80-tallet. I likhet med bruken av apotekdroger generelt, har etterspørselen gått betydelig ned de siste årene. Denne tendensen har blitt forsterket etter apotekreformen. Imidlertid er Hamburgerte fremdeles i bruk, og mange pasienter er mer komfortable med å drikke te fremfor å bruke tabletter eller klyster.

Innhold per 100g: Sennablader 60g, manna 25g, korianderfrø 8g og kaliumhydrogentartrat 7g.

Effekten og bivirkningene av Hamburgerte skyldes overveiende sennosider. Kolikk, diare og elektrolyttap som kan føre til hypokalemi er direkte knyttet til virkningsmekanismen. Andre bivirkninger er misfarging av urin og tykktarmslimhinne. Langvarig bruk fører til nedsatt tarmfunksjon og det er fare for å utvikle avhengighet av laksantia.