Mamut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mamut
Mamut LOGO.jpg
Org.formAksjeselskap
Org.nummer972 417 491
BransjeIKT
EtablertNorge 1994
Datterselskap(er) Active 24 AS,
daTax Software Software AS,
Mamut Stellar Business AS
og Loopia AB
HovedkontorNorge Oslo, Norge
LandNorge
Produkt(er) Programvare og Internett-baserte tjenester
Adm. dir. Eilert Giertsen Hanoa
Antall ansatte460
Nettstedmamut.com[død lenke]

Mamut ASA (OSE: MAMUT) er et norsk IT-selskap med virksomhet i 16 europeiske land. Daglig leder er Eilert Hanoa. Selskapet har pr. oktober 2010 460 ansatte.

Mamut en leverandør av administrative programvareløsninger og internettbaserte tjenester til små og mellomstore virksomheter. Selskapet utvikler integrerte løsninger (ERP) for økonomistyring, regnskap, salgsstøtte, kunde- og kontaktoppfølging (CRM), innkjøp, logistikk, lønn, personal, prosjektstyring, e-handel, domener, e-post, Web-hotell og privatøkonomi.

Mamut eier også følgende selskaper:

Mamuts hovedkontor ligger i Oslo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Oppstart[rediger | rediger kilde]

Eilert Hanoa etablerte sitt første IT-selskap som 15-åring i 1986. Selskapet solgte programvare til privatpersoner og SMB-segmentet. I 1987 fikk selskapet navnet PC-Land Norge og begynte sitt første, større utviklingsprosjekt av SuperWP, en tekstbehandler med integrert kundebase/kartotek. Selskapet utviklet også flere dataverktøy (utilities) som menysystemet SuperOffice, CRM-programvaren Activator Pro, skatteprogrammet WinSkatt og forløperen til økonomiprogrammet GuruOffice.

Etter en analyse av markedet for økonomisystemer i Norge avbrøt Eilert Hanoa siviløkonomstudier for å jobbe full tid med utviklingen av økonomisystemer. Det som i dag kjennes som Mamut ble stiftet av Eilert Hanoa 1. desember 1994 med selskapsnavnet Guru Software AS. Sentralt i forretningsplanen var egenutviklede administrasjonssystemer tilpasset mindre virksomheter som skulle selges som standard programvare. Systemet ble basert på markedets mest utbredte plattform, Microsoft Windows, og integrert med Microsoft Office.

Navnet Mamut[rediger | rediger kilde]

Datterselskapet Mamut AS ble etablert i september 1998, og selskapets aksjer ble registrert i Verdipapirsentralen. I mars 1999 ble Mamuts nye nettsider lansert, og i august samme år kom selskapets første e-handelsløsning, Mamut Web. I 2000 skiftet morselskapet Guru Software navn til Mamut, og ble omdannet til almennaksjeselskapet Mamut ASA. I 2001 ble produktporteføljen Mamut Business Software lansert som erstatning for porteføljen Guru Business Applications.

Økonomisk utvikling og børsnotering[rediger | rediger kilde]

I 1999 ble selskapets drift lønnsom i Norge og i mars 2000 passerte antall ansatte 100 personer og selskapet gjennomførte sin første emisjon rettet mot internasjonale investorer. I 2003 passerte selskapet 100 millioner NOK i omsetning.

I 1999 ble selskapets aksjer notert på Oslo Børs' OTC-liste og i mai 2004 på OSESX-listen.

Markeder og internasjonalisering[rediger | rediger kilde]

Mamuts hovedsatsingsområde er programvare og tjenester tilrettelagt for små og mellomstore virksomheter, men har også produkter for foreninger og privatpersoner.

Mamut leverte opprinnelig sine løsninger kun i Norge. Den første internasjonale satsingen skjer i 2001 da det ble startet samarbeid med Arena Data AB om salg og distribusjon av Mamuts produkter i det svenske markedet. I 2002 introduseres Mamut Business Software i Sverige, i 2004 i Nederland og Storbritannia, i 2005 i Danmark og Irland, og i 2008 i Tyskland. Mamut CRM & Sales ble lansert i Nederland i 2002.

Selskapet har gjennom flere år investert i utvikling og tilpassing av produktene til nye europeiske markeder basert på én felles kildekode.[1] I dag opererer selskapet i Norge, Sverige, Danmark, Nederland, Tyskland, Storbritannia og Irland og tilbyr Internett-tjenester i Norge, Sverige, Danmark, Nederland, Tyskland, Storbritannia, Finland, Sveits, Østerrike, Frankrike, Belgia, Tsjekkia, Polen, Spania og Serbia.

Forretningsmodell[rediger | rediger kilde]

Mamut har siden etableringen i 1994 fokusert på en skalerbar forretningsmodell[1]. Selskapets sentraliserte organisasjon, og hovedkontor, ligger i Oslo. Herfra styres det meste av selskapets arbeid.

Oppkjøp og strategisk samarbeid[rediger | rediger kilde]

 • 2000:
  • Guru Software (nå Mamut) kjøper 100 prosent av daTax Software AS for 22,4 millioner NOK. I daTax-porteføljen finner man programvare innen økonomistyring, kunde- og salgsoppfølging (CRM), netthandel, medlemshåndtering og skatteberegninger, spesielt rettet mot selvstendig næringsdrivende, foreninger og forbrukere.
 • 2002:
  • Mamut kjøper virksomheten til den svenske økonomisystemleverandøren Arena Data AB for NOK 2,9 mill. og etablerer Mamut Business Resource Center i Gävle.
 • 2006:
  • Mamut kjøpte opp 100 prosent av webhosting selskapet Active 24. Den svenske webhotelleverandøren Loopia AB, som var 100 prosent eiet av Active 24 blir nå et Mamut-selskap.
  • Mamut kjøper danske ServiceSuite, en løsning for mobil håndtering av arbeidsprosesser, samt e-handelsløsning for kommunikasjon mellom grossist/leverandør og kunde.
 • 2007:
  • Mamut kjøper den danske leverandøren av økonomisystemer Allerup edb as.
 • 2008:
  • Mamut kjøper KlubbenOnline, inkludert Medlemsservice, fra EDDA Digital. Avtalen omfatter overtagelse og videreutvikling av community-løsninger for norske idrettsforeninger og klubber, inkludert programvare-, nettside- og publiseringsløsninger.
  • Mamut kjøper britiske MYOB UK Business Division fra MYOB Limited for GBP 1,7 millioner. MYOB er blant de fem mest kjente leverandørene av programvareløsninger innen regnskap, detaljhandel, lønn og administrasjon til SMB-segmentet i Storbritannia. Kjøpet inkluderer også merkenavnet DOSH og tilhørende produktportefølje.
 • 2009:
  • Mamut inngår et strategisk samarbeid[2] med Microsoft i Storbritannia om å overta supportansvar for rundt 100 000 brukere av økonomisystemet Microsoft Office Accounting.

Produkter og tjenester[rediger | rediger kilde]

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Mamuts målsetning[1] er at mindre virksomheter skal få dekket sitt administrative programvarebehov fra Mamut sammen med Microsoft OfficeMicrosoft Windows-plattformen. Mamut Business Software-applikasjoner er basert på én felles kildekode og én felles teknologiplattform. Microsoft Visual Studio og Microsoft Visual Studio.NET benyttes som utviklingsverktøy både for desktop-applikasjoner og servertjenester. Microsoft SQL Server benyttes som database.

Mamut har fra å være en ren programvareutvikler utvidet sitt strategiske satsningsområde til også å omfatte Internettjenester. Kombinasjonen av dette benevnes ofte som Software + Services[3], og selskapets teknologiske plattform for dette er Mamut Business Platform.

Produkthistorikk[rediger | rediger kilde]

I 1995 lanseres selskapets første økonomiprogram Guru Office og i 1996 lanseres produktporteføljen Guru Business Applications. I 1997 lanseres flerbrukerløsningen Guru Enterprise og oppgraderes til GBA Enterprise i 1998. I 1999 lanseres det første produktet under «Mamut»-merkevaren; hjemmeside og e-handelsløsningen Mamut Web. Et skifte skjer i 2001 når alle GBA-produkter erstattes med den nye porteføljen Mamut Business Software. I 2005 lanseres Mamut Open Services; en serie gratisprodukter innen forretningsrelaterte områder. I 2006 kjøper Mamut Active 24 og satser på Internett. I 2007 kjøpes danske Stellar og innlemmes som en del av Mamut Business Software. I 2007 lanserer Mamut også sin nye teknologiske plattform; Mamut Business Platform. Dette er det tekniske fundamentet for Mamut One som ble lansert i 2008, og som er Mamuts konsept for Software + Services.

Lexware – fellesforetak[rediger | rediger kilde]

Mamut inngår i 2008 en avtale med en av Tysklands ledende leverandører av forretningsprogramvare, Lexware GMBH, et heleid datterselskap av Haufe Media Group. Selskapene inngår et fellesforetak (joint venture) hvor Mamut og Lexware i samarbeid skal tilby en co-branded versjon av Mamut One til SMB-segmentet i Tyskland. En løsning som kombinerer teknlologi fra begge selskapene ble lansert våren 2009.

Produkter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c [1] Selskapets offisielle kvartalsrapporter
 2. ^ [2] dagensit:no: Får 100.000 kunder i fanget
 3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 18. august 2008. Besøkt 15. desember 2008.  digi.no: Større valgfrihet med Software + Services

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]