Mamut One

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mamut One
Utvikler Mamut ASA
Utgitt1994
Nyeste versjonVersjon 14
PlattformWindows
Operativsystem Microsoft Windows
Skrevet iMicrosoft Visual Studio
Microsft Visual Foxpro
SjangerØkonomi og regnskap
Nettstedwww.mamut.no

Mamut One er et forretningssystem som kombinerer regnskap, skatt, kundeoppfølging (CRM), fakturering, innkjøp/logistikk, lønn/personal, prosjektstyring, timeregistrering, med nettbaserte løsninger som nettsted/e-handel, e-post, online kundeundersøkelser, sikkerhet, kommunikasjon, domenenavn og Web-hosting.

Systemet har sin bakgrunn fra regnskapssystemet Guru Office som så dagens lys i 1994.

Historie[rediger | rediger kilde]

I tiden før 1994 var det vanlig at selskaper som førte regnskapet selv, benyttet seg av løsninger fra flere leverandører. Typisk hadde man ett system for å føre selve regnskapet (bilagsjournal), og så et annet system for føring av lønn. En del virksomheter hadde også tatt i bruk egne løsninger for salgs- og kundeoppfølging. Utfordringen var at desto flere systemet man benyttet, desto flere kundedatabaser måtte man vedlikeholde. Samme kunden kunne raskt ende opp med å være registrert i 2–3 systemer som ikke snakket med hverandre.

Eilert Hanoa mente det ville være bedre å integrert regnskap, lønn, og kundeoppfølging i ett system med én felles kundedatabase. Med det utgangspunktet valgte han å avslutte studiene på BI og satse på lanseringen av Guru Office. Systemet har vunnet en rekke utmerkelser[1], blant annet Best i test i Datatid i 1996.[1] Mamut Office vant en dobbeltseier i PC World Norges årlige test av økonomisystemer i nr. 10 - 2008, og tok en ny seier - den sjette på rad - i PC World Norge nr. 10 - 2009.[1] November 2009 vinner Mamut Accountancy Age Awards[2] i Storbritannia for fjerde gang på fem år[1].

Hovedversjoner[rediger | rediger kilde]

Mamut One finnes i en rekke versjoner, fra enkel regnskapføring, til samlede løsninger med regnskap, faktura, lager, lønn, netthandel, domene og e-post.

Felles for alle versjonene av Mamut, er at de har én felles installasjon. Felles kodebase gjør det mulig å endre versjon i løpet av få minutter, selv fra gratisversjoner til fullversjoner, uten å installere ny programvare.

Integrerte systemer[rediger | rediger kilde]

Mamut One

Mamut One består av fire hovedkomponenter, programvare, nettverk, service og community. Kjernen i systemet er forretningssystemet Mamut Business Software, og i tillegg inkluderes sentrale komponenter av systemet via Mamut Online Desktop, muligheten til å ta i bruk ulike hostingtjenester, samt tilgangt til en online community med ressursdatabaser, kundeservice, ulike rådgivningstjenester samt kurs og opplæring.

Mamut One Enterprise

Mamut One Enterprise finnes i tre hovedversjoner – E3, E4 og E5 – hvor hovedforskjellen nivået av tilgjengelig funksjonalitet. Hovedmodulene i systemet er:

 • Ledelse(rapporter)
 • Økonomi/regnskap
 • Kundeoppfølging (CRM)
 • Salgsstøtte
 • Timeregistrering
 • Innkjøp/logistikk
 • Lønn/personal
 • Nettsted og e-handel
Mamut One Office

Mamut One Office har mye av funksjonaliteten som finnes den større versjonen Mamut One Enterprise, men er primært beregnet for virksomheter som ikke har behov for et flerbrukermiljø. Tilsvarende som for Mamut One Enterprise, leveres også Mamut One Office i ulike versjoner: Start, Standard og Professional. Hovedmodulene i Mamut One Office:

 • Ledelse (rapporter)
 • Økonomi/regnskap
 • Kundeoppfølging (CRM)
 • Salgsstøtte
 • Innkjøp/logistikk
 • Lønn/personal
 • Nettsted og e-handel

Fagsystemer[rediger | rediger kilde]

Mamut One Office Kundeoppfølging

Kundeoppfølging hvor blant annet kunde-, kontakt- og personaloppfølging er inkludert.

Mamut One Office Regnskap

Bilagsregistrering og rapporter.

Mamut One Office Lønn

Lønn, hvor også kontaktoppfølging er inkludert.

Mamut One Office Web

Nettsted og e-handel hvor også kundeoppfølging er inkludert.

Mamut Regnskapsfører

Regnskap, lønn og timeregistrering, hvor også kundeoppfølging, innkjøp og logistikk, nettsted og e-handel er inkludert.

Mamut ServiceSuite

To hovedløsninger bestående av Mamut ServiceSuite Planning og Mamut ServiceSuite E-commerce.

Butikkdata

Mamut Butikkdata er tilrettelagt for både touchskjerm, kundedisplay, kvitteringsskriver og strekkodeleser. Systemet kan tilknyttes både eksisterende eller ny maskinvareløsninger.

Gratis versjoner[rediger | rediger kilde]

Mamut har også en rekke gratisvesjoner under fellesbetegnelsen Mamut Open Services som fritt kan lastes ned.[3] Felles for disse er at de ikke har noen tidsbegrensning av bruken.

Mamut NyStart

Mamut NyStart er et gratis og omfattende etablererprogram som hjelper med planleggingen og oppstarten av egen virksomhet. Programmet gir informasjon og råd for å komme i gang og hjelper brukeren med å skrive forretningsplan steg for steg i en egen modul. Løsningen inneholder også nettsted med nettbutikk. Videre er det oversikter over kontakter, aktiviteter og dokumenter.

ServiceSuite Planning Free

Gratisversjonen inneholder de vesentligste modulene i Mamut ServiceSuite Planning, som kundekartotek, varekartotek, prislister, vareopptelling, planlegging, salgsordre. Det er mulig å opprette bookingordrer, tilknytte medarbeidere og varer, samt se utskriftsmulighetene i programmet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d mamut.no: Produkttester og utmerkelser
 2. ^ Det britiske økonomitidsskriftet AccountancyAge
 3. ^ «Gratis versjoner». Arkivert fra originalen 29. april 2009. Besøkt 11. mai 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]