Majakowskiring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Majakowskiring
MajakowskiringPieck.JPG
Basisdata

Map
Majakowskiring
52°34′28″N 13°24′13″Ø

Majakowskiring er en ellipseformet ringgate i bydelen Pankow i Berlin i Tyskland. Den er kjent som den tidligere boligadressen til mange høytstående personer i DDRs regjering.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Bebyggelen i Majakowskiring ligger mellom Grabbealle i vest og nordvest, Ossietzkystrasse og Schlosspark i øst, Schloss Schönhausen i nordøst og elven Panke i syd.

Frem til 4. mai 1950 var den nordlige delen kalt Kronprinzenstrasse og den sydlige delen Viktoriastrasse. Den ble så døpt om etter den russiske poeten Vladimir Majakovskij. En kort stund het den Majakowskistrasse.

Bygningsmasse[rediger | rediger kilde]

Mange av husene ble bygget på 1920-tallet og er bolighus som hovedsakelig var bebodd av industrialister og kunstnere frem til de ble ekspropriert etter den annen verdenskrig. I enkelte tilfeller fikk tidligere eiere lov til å fortsette å bo der mot å betale leie.

Politisk funksjon og historie[rediger | rediger kilde]

Inntil 1960 bodde de fleste medlemmene av DDRs regjering her, etter ombygging for de nye beboerne. Dette ble utført av arkitekter som Hans Scharoun. Majakowskiring (og Pankow-distriktet i sin alminnelighet) ble ensbetydende med DDRs regjering. Derfor brukte Konrad Adenauer uttrykket «herrene i Pankow» og Udo Lidenberg sang om «spesialtoget til Pankow». Regjeringsrepresentantene bodde i Majakowskiring adskilt fra verden rundt dem.

På grunn av denne avskjermingen ble området kalt Städtchen (Den lille byen). Da Lotte Ulbricht ønsket å flyttet tilbake til Majakowskiring etter at ektemannen Walter Ulbricht døde i 1973 var barrierene og kontrollpunktene tatt bort. Hun fikk allikevel ikke lov til å flytte til huset hun opprinnelig hadde bodd i (Hus nummer 28/30). I stedet fikk hun anvist hus nummer 12, der hun levde til sin død i 2002. I 1975 ble hus 28/30 revet. Dette var en del av en prosess som pågikk for å fjerne alle spor av Walter Ulbricht fra historien.

Etter oppstanden i Ungarn i oktober 1956 ble DDRs lederskap redd for effekten slike opprør kunne ha i DDR og bestemte at eliten burde bo i et mindre befolket område. Til å begynne med planla man å flytte til Hoppegarten øst for Berlin, fordi det var en rask fluktrute derfra til motorveien østover. Til slutt ble det imidlertid bygget et kompleks i Wandlitz, kalt Waldsiedlung, og ledelsen flyttet dit i 1960.

Huset Otto Grotewohl bodde i, er i dag en workshop for litteratur. Huset til Johannes R. Becher er solgt og befinner seg i dag i privat eie.

Individuelle hus[rediger | rediger kilde]

DDR-regjeringens tidligere gjestebolig i Majakowskiring 2.

Husene og deres innbyggere:

Se også[rediger | rediger kilde]