Schloss Schönhausen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Schloss Schönhausen
Beliggenhet
Kart
Schloss Schönhausen
52°34′42″N 13°24′20″Ø

Schloss Schönhausen er et lite barokkslott i Berlin-Niederschönhausen i bydelen Pankow. Det er omgitt av en slottspark, som elven Panke renner gjennom. Slottet eies av Stiftung Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1662 overtok grevinne Dohna, født von Holland-Brederode, landeriene Niederschönhausen og Pankow, som dengang lå langt utenfor Berlin byporter. Hun lot i 1662 på riddergodset Niederschönhausen oppføre et herskapshus i hollandsk stil. I 1691 kjøpte kurfyrst Fredrik III av Brandenburg slott og landerier for 16 000 daler, da han allerede tidlig hadde falt for eiendommen.

Kurfyrsten lot slottet bygge om mellom 1691 og 1693 etter planer av Johann Arnold Nering. I august 1700 forberedte han i Schloss Schönhausen sin kroning som prøyssisk konge (som fant sted i Königsberg). 1704 lot kongen slottet utvide ytterligere av Eosander von Göthe, og senere ble det ombygget til lystslott og kongelig sommerresidens. Etter kongens død i 1713 brydde hans sønn og etterfølger, kong Fredrik Vilhelm I, seg ikke lenger om slottet. Deler av godset ble forpaktet bort, og i de følgende årene forfalt slottet og parken i økende grad.

Under kong Fredrik den store ble Schloss Schönhausen igjen kongelig residens. Han skjenket det til sin hustru dronning Elisabeth Christine, som benyttet det mellom 1740 og 1790 som permanent sommerresidens. Kongen besøkte imidlertid aldri sin konge her. Under syvårskrigen skadet de russiske troppene som hadde trengt seg inn i Preussen slottet. I 1764 ble det igjen ombygget, og fikk sitt nåværende utseende. Slottsparken ble anlagt på nytt i fransk rokokko-lysthavestil. Etter dronning Elisabeth Christines død i 1797 ble slottet tidvis fortsatt bebodd og tjente ellers som lager for kongelige møbler og malerier.

2005

Angivelig skal konge Fredrik den store ha begravet sin yndringshest Condé i slottsparken nær elven Panke. Om hesten faktisk befinner seg i en bevart høyde, vites ikke. I det 19. århundre ble slottsparken omdannet til engelsk landskapshave av Peter Joseph Lenné.

Slottet forble i den prøyssiske kongefamiliens besittelse fra til 1920, da den prøyssiske staten overtok det. Det har siden blitt brukt til kunstutstillinger. Bystaten Berlin overtok slottet i 1991, og overførte det til Stiftung Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg den 24. juni 2005. For tiden arbeider stiftelsen med å sette slottet i historisk stand, og det åpnes for offentligheten igjen i 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]