Vladimir Majakovskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vladimir Vladimirovitsj Majakovskij (russisk: Влади́мир Влади́мирович Маяко́вский; født 7. julijul./ 19. juli 1893greg. i nærheten av Kutaisi, død 14. april 1930) var en russisk poet, blant de fremste medlemmene av den tidlige russiske futurismen.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Han var yngst av tre søsken i Baghdati i Georgia hvor hans far arbeidet som skogsarbeider. Hans far var kosakk og av russisk avstamning og hans mor var ukrainer. Selv om Majakovskij snakket georgisk på skolen og med sine venner, snakket de primært russisk hjemme i familien. Da han var 14 deltok Majakovskij i en sosialistisk demonstrasjon i byen Kutaisi, hvor han gikk på skole. Etter farens plutselige og alt for tidlige død i 1906, flyttet Majakovskij, hans mor, og hans to søstre til Moskva.

I Moskva utviklet Majakovskij en sterk interesse for marxistisk litteratur og tok del i en rekke aktiviteter i Det russiske sosialdemokratiske arbeiderpartiet; to år senere skulle han bli RSDLP- (Bolsjevik)-medlem. I 1908 ble han utvist fra skolen fordi moren ikke lenger kunne betale skolepenger. Rundt denne tiden ble Majakovskij fengslet ved tre anledninger grunnet omfattende politisk aktivitet, men fordi han var mindreårig unngikk han deportasjon.