Magnor stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Magnor stasjon
LandNorges flagg Norge
StedMagnor
KommuneEidskog
Distanse133,08 km
Høyde132 moh.
ArkitektGeorg Andreas Bull
Åpnet4. november 1865
Nedlagt1. januar 1985
Tjenester
Linje(r)Kongsvingerbanen
Posisjonskart
Magnor stasjon ligger i Innlandet
Magnor stasjon
Magnor stasjon
Magnor stasjon (Innlandet)
Kart
Magnor stasjon
59°57′05″N 12°12′07″Ø

Magnor stasjon er en tidligere jernbanestasjonKongsvingerbanen ved tettstedet Magnor i Eidskog kommune i Innlandet. Magnor ble åpnet som en stasjon betjent for ekspedering av tog, reisende og gods under navnet Rastad som en del av Grensebanen den 4. november 1865. Stasjonen skiftet til nåværende navn i 1867 etter også å ha gått under navnet Magnord en periode.

Magnor stasjon fikk installert sikringsanlegg i oktober 1953, og ble omklassifisert som en fjernstyrt stasjon betjent for ekspedering av reisende og gods i april 1967. Stasjonen ble i praksis nedlagt da den fra januar 1985 fikk ny status som en fjernstyrt stasjon uten fast bemanning. Fra 1996 har Magnar stasjon status som fjernstyrt kryssingsspor.

Ekspedisjonsbygningen ble oppført i sveitserstil i 1865 etter tegninger av arkitekt Georg Andreas Bull. Bygningen er i hovedtrekk basert på den første ekspedisjonsbygningen til Hokksund stasjonRandsfjordbanen, også tegnet av Bull, men som brant ned til grunne i 1895. Dagens ekspedisjonsbygning på Hokksund har ingen likheter med Magnor og er av teglstein oppført etter tegninger av Paul Due i 1897. Magnor stasjon var tradisjonelt sett den siste stasjonen før svenskegrensen på norsk side, men er i dag redusert til et krysningspunkt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon     Neste stasjon
Kongsvingerbanen