Magnetterapi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Magnetterapi er en alternativmedisinsk praksis som involverer bruk av statiske magnetfelt.[1]

Ordet magnetisme kommer sannsynligvis av ordet Magnesia, som er navnet på stedet i Hellas hvor det ble utvunnet magnetsteiner. Disse steinene ble tillagt å ha magiske evner, og en teori var at steinene kunne dra sykdommer ut av kroppen. Fortsatt er det en utbredt myte at magneter kan hjelpe kroppens evne til å helbrede seg selv.

Magnetterapi har blitt foreslått for en lang rekke helseproblemer, som f.eks. ved smerter, slitasjegikt, leddgikt, migrene, fibromyalgi, ME (kronisk utmattelsessyndrom ,CFS), karpaltunnelsyndrom, menstruasjonplager, øresus (tinnitus), nervesykdommer (nevropati), hevelser (ødem), Parkinsons sykdom, søvnløshet, idrettsskader, kreft, og multippel sklerose (MS).

Blant produktene som anvendes innen magnetterapi finner vi armbånd, belter, innleggssåler, plastre og madrasser.

Forklaringsmodell og effekt[rediger | rediger kilde]

Det har blitt lansert en rekke forklaringsmodeller for hvordan magneter angivelig skal påvirke kroppen positivt, men ingen av disse kan bekreftes gjennom kjente naturvitenskapelige prinsipper. Den mest utbredte forklaringen er at permanentmagneter skal kunne påvirke blodgjennomstrømning, men studier har påvist at dette ikke er fysisk mulig ved hjelp av de svake magnetfeltene som skapes.[2]

Selv om det finnes enkeltstudier som antyder helseeffekt av magnetterapi [3], er effekten av magnetterapi å regne som udokumentert.[4] I en systematisk gjennomgang i 2008 fant man ingen effekt av magnetterapi mot smerter.[5] Markedsføringen av magnetterapi er som regel basert på anekdotisk bevisføring.

Bivirkninger[rediger | rediger kilde]

Følgende bivirkninger har vært rapportert: Økte smerter ved menstruasjon, unormal stor mengde og lengde på menstruasjonsblødning (menorrhagia), kvalme, diare og omtåkethet. Det er imidlertid ikke mulig å fastslå om disse bivirkningene skyldes magnetterapi eller om de tilfeldig har inntruffet samtidig som magnetterapi er blitt anvendt. Også alvorlige lidelser som leukemi, brystkreft hos menn, unormale kromosomer har vært rapportert i sammenheng med magnetterapi. Magnetterapi kan også anvendes ved at magneter tapes til kroppen, og noen typer tape kan gi kløe og rød hud.

Den forskningen som er gjennomført tyder på at behandlingsformen ikke innebærer nevneverdig helsefare. Unntak kan være pasienter med pacemaker og lignende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om magnetterapi Arkivert 16. januar 2012 hos Wayback Machine.. Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling, NIFAB
  2. ^ Stick C (1991). «Do strong static magnetic fields in NMR tomography modify tissue perfusion?». Nuklearmedizin. 154: 326. 
  3. ^ Magnetterapi kan virke Arkivert 2013-04-23, hos Wayback Machine. forskning.no
  4. ^ Udokumentert om magnetmadrass Arkivert 3. mai 2014 hos Wayback Machine. Dagens Medisin
  5. ^ Pittler, Max H. (mars 2008). «Static magnets for reducing pain». Focus on Alternative and Complementary Therapies. 13 (1): 5. doi:10.1211/fact.13.1.0003. Besøkt 22. april 2014.