Madagaskar 3: Full rulle i Europa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Madagaskar 3: Full rulle i Europa
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
Generell informasjon
Prod.landUSA
Lengde93 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiEric Darnell
Conrad Vernon[1]
Tom McGrath[2]
ProdusentMireille Soria
Mark Swift
ManusforfatterEric Darnell
Noah Baumbach
MusikkHans Zimmer
KlippNick Fletcher
Foran kamera
MedvirkendeBen Stiller
Chris Rock
David Schwimmer
Jada Pinkett Smith
Sacha Baron Cohen
Cedric the Entertainer
Andy Richter
Tom McGrath
Jessica Chastain
Bryan Cranston
Martin Short
Frances McDormand
Annen informasjon
BudsjettUSD 145 million[3]
TotalomsetningUSD 742,110,251[4]
Prod.selskapDreamWorks Animation
PDI/DreamWorks
DistributørParamount Pictures
Premiere
 • 8. juni 2012 (2012-06-08)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Madagaskar 3: Full rulle i Europa (engelsk originaltittel Madagascar 3: Europe's Most Wanted) er en 2012 amerikansk 3D dataanimert filmkomedie, produsert av DreamWorks Animation og distribuert av Paramount Pictures.

Dette var den tredje filmen etter Madagaskar fra 2005, og Madagaskar 2 fra 2008. Dette var den første filmen i serien som er utgitt i 3D. Filmen er regissert av Eric Darnell, Tom McGrath og Conrad Vernon. Filmen hadde verdenspremiære under Filmfestivalen i Cannes den 18. mai 2012.

Madagascar 3: Europe's Most Wanted ble sluppet 8. juni 2012, som en kritikerrost og kommersiell suksess. Det har fått de best kritikkene av seriens filmer så langt, med en 79% «Certified Fresh» godkjenningsvurdering på anmeldelsene samlet på nettstedet Rotten Tomatoes.[5] Den er også den høyst innbringende Madagascar-filmen med en total innspilling på verdensbasis på USD 742 million.[4]

Madagaskar 3: Full rulle i Europa hadde norsk kinopremiere den 3. august 2012.[6]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Etter hendelsene i den forrige filmen forlater pingvinene – Skipper, Kowalski, Rico og Private – og sjimpansene Mason og Phil Afrika for å reise til Monte Carlo i deres eget modifiserte fly. Når de ikke kommer tilbake, overbeviser løven Alex vennene Marty en sebra, en giraff kalt Melman og flodhest Gloria om at de burde finne de andre vennene sine igjen, og returnere til hjemmet deres i dyrehagen. Sammen med lemur-vennene sine fra Madagaskar – Julien, Maurice og Mort – finner de igjen pingvinene og sjimpansene ved Monte Carlo Casino. Kaos oppstår, og dyrene slipper så vidt unna Chantel DuBois, som er fast bestemt på å bruke dyrene til taksidermi-samlingen sin.

Når flyet deres krasjer, går dyrene om bord i et avgående sirkus-tog. Sirkus-dyrene – sjøløven Stefano, jaguaren Gia og tigeren Vitaly – er veldig mistenksomme overfor utenforstående, så Alex lyver ved å påstå at de er amerikanske sirkus-dyr. Sirkuset er på vei til en forestilling i Roma, etterfulgt av et opplegg i London hvor de håper å imponere en amerikansk promotør for å få deres første amerikanske turné. I Roma blir Alex forelsket i Gia, og Julien forelsker seg i bjørnen Sonya. DuBois og håndlangerne hennes forfølger Julien og Sonya, men klarer aldri å fange dem og blir arrestert. Men forestillingen i Roma blir en katastrofe: Dyrenes handlinger går galt, og de blir jaget av det irriterte publikummet.

Stefano forklarer til Alex at sirkuset en gang var berømt, og Vitaly var den store stjernen, Men en dag forsøkte Vitaly å hoppe gjennom en liten flammende bøyle, og olivenolje som han brukte som smøremiddel begynte å brenne. Ulykken førte til at Vitaly mistet lidenskapen for sirkus-livet, og hele sirkuset begynte å lide som resultat. Alex overbeviser de andre sirkus-dyrene til å finne på en ny, spennende handling som kan føre til at alle dyrene kan gjenopprette deres tidligere ære. Marty og Stefano oppdager en ny lidenskap ved å bli skutt ut av en kanon, samtidig som Melman og Gloria blir flinke til å danse sammen på linedans. Gia og Alex begynner å bli forelsket. I mellomtiden stikker DuBois av fra fengsel, og fortsetter jakten på dyrene.

I London er Vitaly livredd for å mislykkes igjen og er i ferd med å stikke av, men Alex hjelper ham med å gjenoppdage den tidligere lidenskapen hans for å utføre umulige handlinger. Etter forslag fra Alex, smører Vitaly seg inn med hår-balsam og lykkes med å hoppe gjennom den lille flammende bøylen. Showet blir en spektakulær suksess, og den amerikanske promotøren signerer en kontrakt med sirkuset. DuBois dukker også opp igjen. Men selv om pingvinene hindrer planen hennes, avslører et dokument hun bar for de andre dyrene at Alex, Marty, Melman og Gloria egentlig ikke var sirkus-dyr likevel. De oppdager at Alex og de andre dyrene egentlig var vanlige dyrehage-dyr som bare forsøker å komme seg hjem igjen. De andre sirkus-dyrene føler seg forrådt, og kaster ut dyrehage-dyrene fra sirkuset deres.

Stemmeskuespillere[rediger | rediger kilde]

Norske stemmer

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Utmerkelse Kategori Nominert Resultat
Teen Choice Awards Favorite Voice From An Animated Movie Chris Rock Nominert
Best Summer Film - (Comedy or Musical) Madagascar 3
Kids' Choice Awards Argentina[7] Best Animated Film Vant
Annie Awards[8][9] Animated Effects in an Animated Production Jihyun Yoon Nominert
Character Design in an Animated Feature Production Craig Kellman
Production Design in an Animated Feature Production Kendal Cronkhite-Shaindlin, Shannon Jeffries, Lindsey Olivares, Kenard Pak
Storyboarding in an Animated Feature Production Rob Koo
Satellite Award[10] Motion Picture, Animated or Mixed Media Madagascar 3
Best Original Song "Love Always Comes as a Surprise" - Peter Asher & Dave Stewart
Critics Choice Awards[11] Best Animated Feature Madagascar 3

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Wloszczyna, Susan (8. desember 2011). «'Madagascar' gang reunites for caper in Monte Carlo». USA Today. Besøkt 8. desember 2011. 
 2. ^ White, James (15. mars 2012). «DreamWorks Touts New 'Toon Footage». Empire Online. Besøkt 15. mars 2012. 
 3. ^ Lieberman, David (2. mai 2012). «UPDATE: DreamWorks Animation Will Have Distribution Plan By Labor Day». Deadline. Besøkt 3. mai 2012. 
 4. ^ a b «Madagascar 3: Europe's Most Wanted (2012)». Box Office Mojo. Besøkt 11. august 2012. 
 5. ^ «Madagascar 3: Europe's Most Wanted (2012)». Rotten Tomatoes. Besøkt 8. juni 2012. 
 6. ^ «Madagaskar 3: Full rulle i Europa - Fakta». filmweb.no. Besøkt 11. februar 2013. 
 7. ^ "Nickelodeon - Kids' Choice Awards Argentina 2012 - Ganadores" Arkivert 8. november 2012 hos Wayback Machine., Mundo Nick
 8. ^ «Annie Award Nominations Unveiled». Deadline. 3. desember 2012. Besøkt 3. desember 2012. 
 9. ^ Beck, Jerry (2. februar 2013). «Annie Award Winners». Cartoon Brew. Besøkt 3. februar 2013. 
 10. ^ Kilday, Gregg (3. desember 2012). «Satellite Awards Nominates 10 Films for Best Motion Picture». The Hollywood Reporter. Besøkt 4. desember 2012. 
 11. ^ Hammond, Pete (11. desember 2012). «‘Lincoln’, ‘Les Miserables’, ‘Silver Linings’ Top List Of Nominees For 18th Annual Critics Choice Movie Awards». Deadline. Besøkt 11. desember 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]