Hopp til innhold

Hollandsch Diep

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hollandsch Diep
Hollandsch Diep ved Willemstad
LandNederlands flagg Nederland
ProvinserZuid-Holland, Noord-Brabant
Lengde21 km
StartNieuwe Merwede og Amer ved Lage Zwaluwe
  – Høyde51°43′26″N 4°40′36″Ø moh.
MunningHaringvliet og Volkerak ved Numansdorp
  – Koord.   51°42′44″N 4°24′08″Ø
Sideelver
  – HøyreDordtsche Kil
VassdragRhinen, Maas
  – Progresjon1: Haringvliet → Nordsjøen
2: Volkerak → Nordsjøen
Kart
Hollandsch Diep
51°42′00″N 4°35′02″Ø

Hollandsch Diep (også: Hollands Diep, historisk navn: Buttervliet) er en elv i Nederland. Den ligger på grensen mellom provinsene Zuid-Holland i nord og Noord-Brabant i sør. Den er 905–2 070 m bred og 21 km lang, og er en viktig del av vannveien mellom Rotterdam og Antwerpen.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Hollandsch Diep oppstår ved Lage Zwaluwe der kanalen Nieuwe Merwede og elven Amer (som er fortsettelsen av kanalen Bergsche Maas) møtes, og er med det en del av estuaret til Rhinen og Maas. Nord for Hollandsch Diep ligger øyene Dordrecht og Hoeksche Waard. Mellom dem danner elven Dordtse Kil, som munner ut i Hollandsch Diep ved Moerdijk, en forbindelse til elven Oude Maas. Ved østsiden av Hollandsch Diep ligger naturreservatet Biesbosch. På vestsiden munner den ut i Nordsjøen via buktene Volkerak i sør og Haringvliet i vest. Både disse buktene og Hollandsch Diep er demt opp som en del av Deltaprosjektet.

Kryssing av elven[rediger | rediger kilde]

Ved Moerdijk knytter tre broer øyen Dordrecht sammen med Noord-Brabant. En for biler og sykler, en for vanlig jernbane og en for hurtigtogbanen HSL-Zuid. I vest ligger den kunstige øyen Hellegatsplein som et trafikknutepunkt og knytter sammen Hoeksche Waard (mot nord, via broen Haringvlietbrug), Goeree-Overflakkee (mot vest, via demningene Hellegatsdemningen) og Noord-Brabant (mot sørøst, via Volkerakdemningen).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]