Mølltunet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mølltunet
Ørnevegen med Møll.jpg
Mølltunet med Ørnevegen
Posisjon

Mølltunet
62°07′10″N 7°10′58″Ø
Foto fra 1948
Ørnevegen med Mølltunet midt i bildet.
Turister ved Møll. På grunn av det bratte terrenget er hustomten på høye murer.

Mølltunet eller Møllstunet er et fredet klyngetun i Geiranger, Stranda kommune. Totalt er det 11 bygninger på de tre brukene Utigard, Bøtel og Framigard, hvorav ti av disse står samlet i en klynge som danner Mølltunet. Tunet har en utstrekning på omkring 80 meter øst-vest og 35 meter nord-sør.

Bygningene er oppført fra midten av 1700-tallet og frem til 1905, etter 1905 er garasje det eneste nye bygget. Driftsbygninger og bolighus fra 1960-tallet er lagt utenfor tunet. Mølltunet består av bygninger for tre gårdsbruk (bruk nummer 1, 2 og 3) og ligger i Møllbygda (gård nummer 112) der Ørnevegen mellom Geiranger og Eidsdal går. Riksantikvaren anser dette som det beste bevarte klyngetunet på Sunnmøre. Mølltunet er særpreget av at det ligger i bratt terreng og det er derfor brukt høye natursteinsmurer for å plassere byggene tett sammen. Låvene er oppført i tradisjonell grindkonstruksjon kledd med stående enkelt panel og med laftet fjøs. Øvrige bygg er laftet med innslag stavverk. De tre bolighusene har som hovedrom en røykstue med ljore og åpent til sperrene. To av de gamle bolighusene har tverrfløy med ark over hovedinngangen etter tradisjonell stil i området. Stabburene har kjerne av lafet tømmer og svalganger kledd med enkelt stående låvepanel. Møll var i 1602 odelsgård og det var to bruk til 1780 da bruk nummer 2 ble delt i to. Jorden er ikke utskiftet og teigene ligger til dels om hverandre. Møll går fra fjord til fjell med naust i strandkanten og seter på fjellet. Jordbruket har vært allsidig med korndyrking, husdyr og forskjellig slag frukt. Under andre verdenskrig ble det dyrket tobakk og sukker. Fortidsminneforeningen undersøkte sammen med fylkeskonservatoren stedet på 1960- og 1970-tallet med tanke på bevaring. Fredningen gjelder fra 2017.[1][2][3][4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mølltunet». Riksantikvaren. Besøkt 2. september 2020. «(inkludert fredningsvedtak og dokumentasjonsvedlegg)» 
  2. ^ NRK (15. desember 2017). «Hotell og tun er freda». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 2. september 2020. 
  3. ^ «Mølltunet i Geiranger er freda». Riksantikvaren. 15. desember 2017. Besøkt 2. september 2020. «I dag er det svært få slike tun som står att på landsbasis, og Mølltunet er det best bevarte klyngetunet på Sunnmøre.» 
  4. ^ Årbok. Oslo: Foreningen til norske fortidsminnesmerkers bevaring. 1970. 
  5. ^ Årbok. Oslo: Foreningen til norske fortidsminnesmerkers bevaring. 1973. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]