Mål (sport)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et mål i sport er en målsetting, et endepunkt eller noe en søker å oppnå i en idrettskonkurranse. Dette kan for eksempel være en linje (målstrek) som det gjelder å nå frem til eller et merke som det gjelder å treffe. I ballspill er mål gjerne et område som det gjelder å få ballen inn i. Mål brukes også om det å oppnå målet, som i å lage, skyte eller treffe mål.

Mål som fysisk konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Et mål i en idrettskonkurranse (fotball, håndball og lignende) er den fysiske rammen som avgrenser målet. Det er normalt en ramme lavet av treverk, metall eller plast i rektangulær form og ofte forsynt med et nett som kan fange ballen og synliggjøre at målet er oppnådd (en «scoring»).

Målet bevoktes gjerne av en målvakt, som er den siste skanse på laget.

Mål som begivenhet[rediger | rediger kilde]

Et mål i en idrettskonkurranse er den begivenheten hvor ballen, pucken eller lignende passerer over mållinjen og innenfor målrammen.

Meningen med spillet er å lage flest mål, og den som gjør det, har vunnet konkurransen og får poeng. Hertil kommer en annen avledning, som også kan ha betydning for vinneren av en rekke. Hvis to eller flere lag har det samme antall poeng, kan måldifferansen være avgjørende.

Ulike typer mål[rediger | rediger kilde]