Acmaeops marginatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lysrandet bartrebukk»)
Acmaeops marginatus
Nomenklatur
Acmaeops marginatus[1]
Fabricius, 1781
Populærnavn
(lysrandet bartrebukk)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektAcmaeops
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: Barskog. Larver i døde furutrær.
Utbredelse: den palearktiske sone
i Norge på Østlandet og i Nord-Norge.

Lysrandet bartrebukk (Acmaeops marginatus) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge er den svært sjelden, men funnet over mye av landet. Den er trolig helt avhengig av skogbranner for å overleve. Artsdatabanken har ikke normert norsk navn, men Lysrandet bartrebukk er foreslått.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (7–11 mm), mørk trebukk. Kroppen er svart med forholdsvis lange, lyse hår. Hodet er forholdsvis stort, minst så bredt som pronotum. Antennene er svarte, forholdsvis slanke og snaut halvparten så lange som kroppen. Pronotum er omtrent så langt som bredt, sterkt hvelvet med rundede ytterkanter, smal, avsnørt "krage" fremst og en tverrfure bakerst. Dekkvingene har markerte, rettvinklede skuldre og er mye bredere enn pronotum. De har vanligvis gul ytterkant, men kan også være helt gulbrune. Det er et markert søkk like innenfor skuldrene. Beina er nokså lange og mørkbrune til svarte, leggene er lysere, rødlige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten ser ut til å være helt avhengig av skogbranner. Larvene utvikler seg under barken på døde furuer drept av brann. Trærne må kanskje være angrepet av spesielle sopper for å være brukbare for denne arten. Larveutviklingen tar to år. Voksne biller kan finnes i juni-august, blant annet på furuas blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i den palearktiske sone, fra Europa (unntatt de vestligste delene) øst til Mongolia. I Norge er den funnet på enkelte lokaliteter over mye av landet, men ikke på Vestlandet. Den er regnet for å være svært sjelden og lokal.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. februar 2022. Besøkt 28. februar 2022. 
  2. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av Acmaeops marginatus for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 27. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]