Acmaeops marginatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Acmaeops marginatus
Acmaeops marginatus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acmaeops marginatus
Fabricius, 1781
Norsk(e) navn: lysrandet bartrebukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Acmaeops
Norsk rødliste for arter: [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-EN-no.svg

EN — Sterkt truet

Habitat: Barskog. Larver i døde furutrær.
Utbredelse: den palearktiske sone
i Norge på Østlandet og i Nord-Norge.

Lysrandet bartrebukk (Acmaeops marginatus) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge er den svært sjelden, men funnet over mye av landet. Den er trolig helt avhengig av skogbranner for å overleve.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (7-11 mm), mørk trebukk. Kroppen er svart med forholdsvis lange, lyse hår. Hodet er forholdsvis stort, minst så bredt som pronotum. Antennene er svarte, forholdsvis slanke og snaut halvparten så lange som kroppen. Pronotum er omtrent så langt som bredt, sterkt hvelvet med rundede ytterkanter, smal, avsnørt "krage" fremst og en tverrfure bakerst. Dekkvingene har markerte, rettvinklede skuldre og er mye bredere enn pronotum. De har vanligvis gul ytterkant, men kan også være helt gulbrune. Det er et markert søkk like innenfor skuldrene. Beina er nokså lange og mørkbrune til svarte, leggene er lysere, rødlige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten ser ut til å være helt avhengig av skogbranner. Larvene utvikler seg under barken på døde furuer drept av brann. Trærne må kanskje være angrepet av spesielle sopper for å være brukbare for denne arten. Larveutviklingen tar to år. Voksne biller kan finnes i juni-august, blant annet på furuas blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i den palearktiske sone, fra Europa (unntatt de vestligste delene) øst til Mongolia. I Norge er den funnet på enkelte lokaliteter over mye av landet, men ikke på Vestlandet. Den er regnet for å være svært sjelden og lokal.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 24. januar 2019. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]