Lyngmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lyngmåler
Lyngmålere i parring. Hunnen øverst, hannen under.
Lyngmålere i parring. Hunnen øverst, hannen under.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ematurga atomaria
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: Lyngmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Ematurga
Habitat: på lyngheier
Utbredelse: - i Norge nord til Nordland
- i Palearktis

Lyngmåler (Ematurga atomaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten, der hannen er brun med lyse flekker og hunnen hvit med brune tverrstriper, er meget vanlig på lynghei.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 22 – 30 mm), slank måler. Det to kjønnene er markert ulike. Hannen har fjærformede antenner, og vingene virker vanligvis mer brune enn lyse. Forvingen er lyst brungul med spredte, brune flekker, tre bølgete, brune tverrbånd og bredt brun ytterkant. Ofte er de brune tverrbåndene uregelmessige og delvis sammenløpende, noen ganger er vingen nesten helt brun. Bakvingen har vanligvis to brune tverrbånd og smalere brun ytterkant. Hunnen har trådformede antenner og vingene er nesten alltid mer lyse enn brune. Vingenes grunnfarge er brunlig hvit, og de brune tverrbåndene er smalere enn hos hannen, vanligvis forholdsvis regelmessige. Vingenes brune ytterkant er smalere enn hos hannen eller helt manglende.

Larven er meget variabel i fargen, og kan være belkt grønn eller mørkt brungrå. Den er naken.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er knyttet til lyngheier, der den oftest er tallrik. Larvene lever på røsslyng (Calluna vulgaris), andre lyng-arter (poselyngslekta) men de kan også spise en lang rekke andre busker og urter. De voksne målerne flyr om dagen i mai – juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Lyngmåleren finnes i Palearktis, inkludert det meste av Europa, Lilleasia, det vestlige Sibir, Sentral-Asia og Tibet. I Norge er den vanlig nord til den nordlige delen av Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]